Dodik traži od Ustavnog suda BiH da ukine odluku o odgađanju sjednica

Odluka Ustavnog suda BiH i izmjena Pravila o odgađanju sjednice dio su podmuklog plana uništavanja Republike Srpske, tvrdi Milorad Dodik.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik (Al Jazeera)

“Potez Ustavnog suda BiH je antiustavan i antidejtonski i dio je podmuklog plana urušavanja Republike Srpske, koji traje duže vrijeme”, rekao je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Dodik je to rekao nakon hitnog sastanka na koji je pozvao predstavnike institucija iz tog entiteta te predsjednike političkih stranaka, reagujući na odluku Ustavnog suda BiH koji je zbog političkih pritisaka, na vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak, izmijenio pravila koja se odnose na funkcionisanje tog suda, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

“Odluka Ustavnog suda BiH i izmjena Pravila o odgađanju sjednice dio je podmuklog plana uništavanja Republike Srpske”, rekao je Dodik.

“Pogazio je i svoja pravila. Na plenarnom vijeću mora da prisustvuje bar jedan sudija iz RS-a i tri iz FBiH, što govori o njihovoj nervozi, da su spremni da pod bilo kakvim okolnostima urušavaju RS”, dodao je.

Rok Ustavnom sudu BiH

Traži da Ustavni sud BiH do petka u 12:00 ukine jučer donesenu odluku te da donese odluku da neće odlučivati po bilo kom pitanju i bilo kojoj proceduri sve dok ne bude donesen Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ukoliko se to ne dogodi, kaže da će već danas zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda RS-a i pravni slijed ponašanja.

“Ako ta odluka ne bude donesena do petka, smatra se da je zakazana sjednica NS RS za utorak 27. juna”, rekao je Dodik.

“Na toj sjednici će biti donesen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda na prostoru RS-a i bezbjednosnoj i pravnoj zaštiti lica, a NSRS će usvojiti u formi našeg prijedloga Zakon o Ustavnom sudu BiH i hitno dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na odlučivanje”, dodao je.

Istakao je da će, također, pokrenuti inicijativu za usvajanje novog Ustava RS-a u roku od 90 dana.

Ustavni sud BiH spriječio moguću blokadu rada

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zbog političkih pritisaka, na vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak, 19. juna, izmijenio pravila koja se odnose na funkcionisanje tog suda.

Iskazao je bezrezervnu podršku potpredsjedniku Zlatku Kneževiću i najoštrije osudio pritiske i zahtjeve Narodne skupštine Republike Srpske da se taj sudija povuče iz ove državne institucije.

Prema Ustavu BiH, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda.

Izvor: Al Jazeera