Od danas policija u školama, počinje predaja ilegalnog oružja

Građani Srbije koji u jednomjesečnom periodu predaju neregistrirano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posljedice, a ne moraju dokazivati ni porijeklo oružja.

U toku ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova će zaposliti novih 1.200 policijskih službenika (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije pozvalo je građane koji posjeduju neregistrirano oružje da ga od 8. maja do 8. juna predaju najbližoj policijskoj stanici, napominjući da neće snositi posljedice.

Građani koji u jednomjesečnom periodu predaju neregistrirano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posljedice, a ne moraju dokazivati ni porijeklo oružja, prenosi Beta.

MUP dodaje kako to grašani mogu uraditi svakog dana od 7:00 do 19:00 sati.

“Pozivamo građane koji poseduju nelegalno oružje da se odazovu ovom pozivu, obrate najbližoj policijskoj stanici i predaju oružje za koje nemaju isprave o oružju”, navela je Jelena Lakićević, načelnica Odjeljenja za oružje iz Uprave za upravne poslove.

Precizirala je kako se to odnosi na sve vrste oružja, na automatsko kao i svako drugo, na minsko-eksplozivna sredstva, dijelove za oružje i municiju koju su protivpravno držali.

Bit će zaposleno novih 1.200 policajaca

Lakićević je pozvala i one građane koji nisu predali policijskim stanicama na čuvanje oružje nakon smrti vlasnika da to sada urade.

U svim školama u Srbiji od ponedjeljka od 8:00 sati bit će prisutni policijski službenici sve do kraja nastave koji će preventivno djelovati, rekao je državni sekretar u MUP-u Danilo Stevandić.

Kazao je kako će u toku ove godine MUP zaposliti novih 1.200 policijskih službenika.

“Već od 8:00 časova, pre početka nastave, u svim školama u Srbiji, a ima ih oko 1.800. biće prisutni policijski službenici sve do kraja nastave koji će preventivno delovati da ne dođe do prekršaja i sprečavati njihovo izvršenje“, rekao je Stevandić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Angažiranjem dodatnih 1.200 policajaca osigurat će se da svaka škola ima policijskog službenika koji će brinuti o sigurnosti učenika i zaposlenih.

Izvor: Agencije