Građani pozvani da bez sankcija vrate nelegalno oružje

Učenik sedmog razreda ubio je u srijedu osam učenika i radnika osiguranja škole na beogradskom Vračaru, a dan kasnije je u okolini Mladenovca Uroš B. ubio osam mladih osoba.

Ove godine će MUP Srbije zaposliti novih 1.200 policijskih službenika (Reuters)

U svim školama na području Srbije, njih ukupno 1.800, od ponedjeljka će biti prisutni policijski službenici, počev od osam sati pa sve do kraja nastave, najavio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić.

Prema Stevandiću, kako prenosi agencija Tanjug, ove godine će MUP zaposliti novih 1.200 policijskih službenika.

„Prisutni policijski službenici će preventivno delovati da ne dođe do prekršaja i sprečavati njihovo izvršenje“, rekao je Stevandić za RTS.

Angažovanjem dodatnih 1.200 policajaca, kaže Stevandić, “osiguraće se da svaka škola ima policijskog službenika koji će brinuti o sigurnosti učenika i zaposlenih”.

„Poseban akcenat stavićemo i na učenike u saobraćaju u zonama škola, kao i na otkrivanje vatrenog oružja, te psihoaktivnih supstanci“, rekao je Stevandić.

Građani Srbije pozvani su da od ponedjeljka predaju svoje nelegalno oružje mjesno nadležnoj policijskoj stanici (Reuters)

Najavio je i da će, osim u zonama škola, u narednom periodu biti pojačan angažman policijskih službenika na svim javnim mjestima gdje se okuplja veliki broj građana – na trgovima, ulicama, željezničkim i autobuskim stanicama, sportskim priredbama…

Predaja nelegalnog oružja

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane Srbije da od ponedjeljka predaju svoje nelegalno oružje mjesno nadležnoj policijskoj stanici, naglasivši da za to apsolutno nemaju niti krivično-pravno, niti prekršajno-pravnu odgovornost, kao ni obavezu da obrazlažu porijeklo oružja.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je donio naredbu koja podrazumijeva postupak legalizacije, navela je Biljana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a.

„U Službenom glasniku naredba je objavljena 5. maja i stupa na snagu prvi radni dan, a to je ponedeljak, 8. maj. Ono što je najbitnije: da bi bili sigurni u sve ovo što govorim građani mogu u postojećem tekstu Zakona o oružju i municiji pročitati šta je legalizacija i šta podrazumeva postupak, kao i da apsolutno nemaju niti krivično-pravno, niti prekršajno- ravnu odgovornost za predaju oružja, niti obavezu da obrazlažu poreklo tog oružja”, napomenula je sagovornica Tanjuga.

Kako je istakla Otović Pjanović, suština je i cilj ove legalizacije i naredbe koju je MUP dao „oslobađanje tog (nelegalnog) oružja u što kraćem roku, jer su sve ove situacije pokazale da je toga bilo možda se ne bi dešavale ovakve stvari”.

Treći dan žalosti

U Srbiji je danas treći dan žalosti zbog masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, u kojoj je 3. maja učenik sedmog razreda hicima iz očevog pištolja ubio osam učenika i radnika osiguranja, a ranio šestoro đaka i nastavnicu, prenosi Beta.

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije, u OŠ “Vladislav Ribnikar” na glavnom ulazu još danas izložena je knjiga žalosti u koju građani mogu da se upišu.

Dan nakon tog masovnog ubistva, 4. maja u večernjim satima u okolini Mladenovca i Smedereva Uroš B. (21) hicima iz kalašnjikova ubio je osam, a ranio 14 mladih ljudi.

Povrede glave i stomaka

Ministrica zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je da su dvije djevojke koje su ranjene kod Mladenovca i Smedereva u kritičnom stanju, a vitalno je ugrožena i djevojčica ranjena u napadu u OŠ “Vladislav Ribnikar”, prenosi Beta.

Ona je za Radio televiziju Srbije rekla kako su životno ugrožene djevojke u napadu ranjene u glavu, odnosno stomak, dok djevojčica iz Beograda ima neurohirurške povrede.

“Ona je u jako teškom stanju, čini se sve što se može, urađena je dekompresija, dva iskusna neurohirurga su bila tamo. I dalje činimo sve”, rekla je Grujičić govoreći o djevojčici ranjenoj u školi na Vračaru.

Prema njenim riječima, osim onih koji su u napadima u Beogradu i kod Mladenovca i Smedereva imali lakše povrede i već pušteni kući, sve ostale pacijente vjerovatno očekuje bar po još jedna hirurška intervencija.

Sahrane žrtava

Na lokalnom groblju u Malom Orašju kod Mladenovca u subotu je sahranjeno pet žrtava napada koje su imale između 15 i 20 godina, dok će danas biti sahranjeno još troje stradalih.

I u Beogradu su sahranjene četiri žrtve i radnik osiguranja škole na Vračaru.

U Malom Orašju kod Mladenovca sahranjeno je pet žrtava masovnog ubistva (EPA)

Najavljeno je da će u ponedjeljak na beogradskom Novom groblju biti još dvije sahrane žrtava masovnog ubistva u školi.

U Srbiji je u toku trodnevna žalost koja je počela u petak, 5. maja.

Dan žalosti u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je danas dan žalosti zbog tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca, prenosi Tanjug.

Svijeće i cvijeće za žrtve ubistava u Srbiji polažu stanovnici Podgorice u Crnoj Gori (Reuters)

“Na dan žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova”, saopćeno je iz crnogorske Vlade, prenosi portal CdM.

“U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika. Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi obilježavanju dana žalosti”, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije