Istraživanje: Rekordna podrška članstvu Crne Gore u EU

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji podržava 76 posto građana, a 14 posto ima suprotno mišljenje, pokazali je istraživanje CEDEM-a.

Želju za prozapadnom orijantacijom građani Crne Gore potvrdili su i odgovorima da li podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u (Fena)

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji podržava 76 posto građana, a 59 posto smatra da bi se Vlada u vanjskoj politici najviše trebala baviti tim pitanjem, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Programska menadžerka CEDEM-a Andrea Mićanović je kazala da je istraživanje političkog javnog mnjenja, koje su realizovali početkom maja, pokazalo da članstvo Crne Gore u EU-u podržava 76 posto građana, što je jedan posto više u odnosu na prethodno istraživanje iz decembra.

Kako je navela, 14 posto građana ne podržava učlanjenje države u EU, a deset posto nema stav o tom pitanju.

“Izmjerena je rekordno visoka podrška članstvu u EU-u od kada se vrše ispitivanja”, rekla je Mićanović i dodala da bi, ako bi se raspisao referendum o članstvu, 84,9 građana podržalo ulazak Crne Gore u EU, a 15,1 posto ne bi.

Mićanović je kazala da su želju za prozapadnom orijantacijom građani Crne Gore potvrdili i odgovorima da li podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u.

“Pozitivno se izjasnilo 47 posto ispitanika, 36 ima suprotan stav, a 17 posto nema mišjenje”, rekla je Mićanović dodajući da je, u poređenju sa istraživanjem iz decembra prošle godine, za četiri posto manje građana koji su protiv članstva Crne Gore u NATO-u.

Najviše se oslanjati na EU, Srbiju, SAD i Kinu

Prema njenim riječima, najviše građana smatra da se Crna Gora u vanjskoj politici najviše treba oslanjati na EU, dok nakon Unije kao najvažnijeg vanjskopolitičkog partnera vide Srbiju, SAD i Kinu.

Mićanović je rekla da bi se, ukoliko bi u ovom trenutku bio održan popis, najveći dio građana, 42,8 posto, izjasnilo kao Crnogorci, a 32,6 kao Srbi.

“Kao Bošnjaci bi se izjasnilo 8,7 odsto građana, Albanci 4,9, muslimani 3,6 i ostali 7,4 posto”, kazala je Mićanović, ističući da se ti podaci nisu značajno promijenili u odnosu na prethodna istraživanja, čak ni od kada je najavljen popis stanovništva, prenijela je Anadolija.

Najpopularniji političar na crnogorskoj sceni je, prema istraživanju, novoizabrani predsjednik Jakov Milatović sa prosječnom ocjenom 2,87.

Nakon njega slijede Milojko Spajić sa prosječnom ocjenom 2,47, te Aleksa Bečić sa 2,46.

Izvor: Agencije