Power i Kurti proglasili prvu aukciju za solarni energetski park

Administratorica USAID-a Samantha Power je kazala da Sjedinjene Američke Države smatraju da normalizacija odnosa treba da se završi obostranim priznajem.

Administratorica USAID-a Samantha Power smatra da bi kosovski primjer mogao biti model i za druge zemlje (EPA)

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power, kosovski premijer Albin Kurti i ministrica ekonomije Artana Rizvanolli proglasili su prvu aukciju za solarni energetski park snage 100 megavata (MW), javlja Anadolija.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da aukcija za solarni energetski park omogućava Kosovu da privuče konkurentnu tehnologiju, istovremeno pružajući prikladnije cijene za građane.

“Prva aukcija Republike Kosovo za solarnu energiju kapaciteta 100 megavata, ispunjava svaki korak naše vizije, a pored toga, za ključni sektor, ova aukcija kao konkurentska šema ispunjava i tri osnovna cilja naše Vlade. Prvo, mogućnosti za jednakost i fer konkurenciju za sve uključene aktere, drugo, inovativnost i pristupačnije cijene za građane i treće da se garantuje transparentnost i da se poveća odgovornost prema građanima zemlje“, naglasio je Kurti.

Rizvanolli je rekla da je u kontekstu u kojem se vodi rat u Ukrajini jasnije nego ikada da nema nacionalne sigurnosti bez energetske sigurnosti i nezavisnosti Evrope. Ministrica ekonomije je istakla da je izgradnja kapaciteta obnovljivih izvora energije jedan od ključnih faktora razvoja privrede kako bi se održale pristupačne cijene za građane i privredu Kosova.

“Kao rezultat toga, vidjećemo dodatnih 100 megavata lokalnog proizvodnog kapaciteta, 100 megavata više u energetici, inovacijama i konkurenciji u sektoru, nova radna mjesta, podsticanje ekonomskog rasta i poboljšanje kvaliteta života naših građana“, naglasila je Rizvanolli.

Model i za druge zemlje

Power je istakla da sa solarnim energetskim parkom neće biti nestanka struje na Kosovu, pa samim tim ni velikih zabrinutosti tehnoloških kompanija zbog nedostatka struje.

“Nadam da će ovo poslužiti kao model za druge zemlje da rade na sličnom putu kao što je Kosovo, koje je počelo postavljanjem jasnih, ambicioznih, ali ostvarivih ciljeva, koje je pomenuo i premijer Kurti da u budućnosti 40 posto energije bude energija iz obnovljivih izvora“, naglasila je Power.

Administratorica USAID-a je kazala da je na Kosovu i kako bi prenijela poruku administracije predsjednika Joe Bidena o važnosti implementacije svih sporazuma, koji će dovesti do normalizacije odnosa, što je jako važna i za Kosovo i za Srbiju.

Istakla je da Sjedinjene Američke Države smatraju da normalizacija odnosa treba da se završi obostranim priznajem, ali da do tada fokus treba da bude na urgentnom formiranju Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i na što bržem povratku Srba u kosovske institucije.

Power je prije Kosova, boravila u posjeti Srbiji.

Izvor: Agencije