Osmani: Neće biti autonomije za opštine sa srpskom većinom

Predsjednica Kosova kaže da ne postoji opasnost da bi opštine sa srpskom većinom mogle dobiti autonomiju na osnovu sporazuma iz Ohrida koji predviđa osnivanje zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova.

Vjosa Osmani kaže da ni u jednom trenutku ne bi dozvolila da se izađe iz okvira Ustava Kosova (Al Jazeera)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u petak da “ne postoji opasnost” da bi opštine sa srpskom većinom mogle dobiti autonomiju na osnovu sporazuma postignutog u Ohridu, koji predviđa osnivanje zajednice srpskih opština (ZSO) na sjeveru Kosova.

Za RTV21 je rekla čak i da postoje takve tendencije ona “tako nešto ne bi dozvolila”, prenosi Tanjug.

Osmani je navela da ni u jednom trenutku ne bi dozvolila da se izađe iz okvira Ustava Kosova, pa čak ni dalje od odluka Ustavnog suda Kosova kojima su utvrđeni parametri u vezi s pravima Srba i njihovim organiziranjem na Kosovu.

Američka pozicija dodatni vodič

Kazala je da delegacija Kosova radi na utvrđivanju detalja u vezi s Članom 7, kojim je predviđeno formiranje ZSO-a, ali je dodala da se sve zasniva na principima koji su već utvrđeni.

“Moram spomenuti i američku poziciju koja je i pisano utvrđena, a koja je, između ostalog, dodatni princip vodič u koracima koji su pred nama”, rekla je Osmani.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada