Napad na novinare: Oštećeni automobili nakon Dodikovih uvreda

Ovo je tipični pokušaj zastrašivanja nakon što nas je Milorad Dodik nazvao ‘spodobama’, rekao je Aleksandar Trifunović.

Novinar lista Euroblic Nikola Morača i urednik nezavisnog portala Buka.ba Aleksandar Trifunović prijavili su oštećenje svojih automobila u banjalučkom naselju Starčevica [Aleksandar Trifunović/Facebook]

Novinarska zajednica odgovornim će smatrati entitetskog predsjednika i ministra unutrašnjih poslova, Milorada Dodika i Sinišu Karana, ako se nešto loše desi bilo kojem novinaru u Republici Srpskoj, rekao je predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

„Stvorili su atmosferu linča“, kazao je Siniša Vukelić za Al Jazeeru, nakon što su dvojica novinara iz Banja Luke prijavili da su im oštećeni automobili, samo dan nakon što je Dodik grupu novinara nazvao “spodobama”.

Nepoznati počinitelji oštetili su u noći sa srijede na četvrtak automobile dvojice novinara iz Banje Luke, dok rastu napetosti izazvane najavama vlasti bh. entiteta Republike Srpske o izmjenama krivičnog zakona koje novinarska zajednica doživljava kao dirketni pokušaj gušenja slobode medija.

Novinar lista Euroblic Nikola Morača i urednik nezavisnog portala Buka.ba Aleksandar Trifunović prijavili su oštećenje svojih automobila u banjalučkom naselju Starčevica, a policija je kratko potvrdila kako traga za počiniteljima.

“Ovo je tipični pokušaj zastrašivanja nakon što nas je Milorad Dodik nazvao spodobama“, napisao je Trifunović na društvenim mrežama, ističući kako je zabrinut za ličnu sigurnost.

Uvrede novinara

Morača, kome je nedavno oduzet telefon i dodijeljen status osumnjičenika u banjalučkoj policiji jer nije želio otkriti izvor informacija za jedan od svojih tekstova, kazao je kako parking snimaju kamere. Oštećenje automobila smatra jasnom porukom i stvaranjem atmosfere straha.

Simptomatično je da su na parkingu, gdje se nalaze i druga vozila, oštećena samo vozila u vlasništvu novinara, i to dan nakon Dodikovih izjava, rekao je Vukelić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u srijedu je vrijeđao novinare koji kritički pišu o njemu i vlastima u tom entitetu, nazivajući ih “spodobama koje lažu i petljaju”.

Ne obazirući se na te kritike, Vlada RS-a je najavila da planira usvojiti izmjene krivičnog zakona koje, uz ostalo, predviđaju kriminalizaciju klevete uz drakonske novčane kazne koje mogu biti veće od 50 hiljada eura.

Predložene izmjene zapravo daju iznimno široke ovlasti sudovima da procjenjuju je li ono što mediji objave istina ili ne, odnosno je li time nekome nanesena uvreda ili kleveta, piše Hina.

Nacrt izmjena Krivičnog zakona Vlada RS-a odlučila je hitno poslati Parlamentu koji će o tome raspravljati iduće sedmice, a iz raznih novinarskih udruženja najavljeni su protesti ukoliko prijedlozi u sadašnjem obliku ne budu povučeni.

Osuđujući oštećenja automobila Morače i Trifunovića iz Društva novinara BiH saopćili su da je broj napada i prijetnji novinarima u posljednje dvije sedmice povećan što je „alarm za sve u BiH da se hitno usmjeri pažnja na osiguranje sigurnosti novinara i slobode izražavanja“.

Izvor: Al Jazeera i agencije