Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovne profesorice

Senat ​Univerziteta u Sarajevu van snage je stavio odluke o izboru Izetbegović u zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu.

Početkom marta, Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je diplomu postdiplomskih studija Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra u Sarajevu (Al Jazeera)

Senat Univerziteta u Sarajevu oduzeo je zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiji Izetbegović, što je ona opisala kao “politički motivisane postupke”.

Danas je objavljeno kako je Senat ​van snage stavio odluke od 2014. godine o izboru Izetbegović u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstvo“ na Medicinskom fakultetu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Poništeno zvanje magistra

Ranije je Senat poništio zvanje magistra Sebiji Izetbegović koja ima pravo žalbe u roku od 30 dana.

„Nisu se bavili doktorskom disertacijom jer to treba da istraži inspekcija, postoje dokumenti da je završila doktorski studij. Inspekcija treba da utvrdi da li je mogla upisati doktorski studij“, javlja novinarka Al Jazeere Lejla Nezirović.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu kazao je kako su „današnje odluke o stavljanju van snage odluka o izboru u zvanje redovne profesorice normalan slijed nakon te odluke od 6.3. i obaveza Univerziteta u Sarajevu da, spram te odluke i tog rješenja, proces dovedemo do kraja s ciljem smanjenja negativnih posljedica pravne naravi“.

„A u tom pogledu odlučili smo se za stavljanje van snage kako bi smanjili negativne efekte tog rada u zvanju redovne profesorice koje je samo po sebi, kada smo donijeli tu odluku 6.3. dovedeno u pitanje“, dodao je Škrijelj

Krivične prijave

Početkom marta, Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je diplomu postdiplomskih studija Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra u Sarajevu.

Odluka je donesena na osnovu preporuke komisije koja je vodila istragu o njenim kvalifikacijama. U analizi su naveli kako nema dokaza da je položila dio ispita na magistarskim studijama u Zagrebu kao i da su u matičnim knjigama Medicinskog fakulteta u Sarajevu uočeni brojni propusti.

Odluka Senata na snagu stupa odmah, a postupak žalbe moguće je pokrenuti pred Sudom.

Direktorica Kliničkog centra, proces je nazvala politički motivisanom hajkom. Najavila je krivične prijave zbog, kako navodi, diskriminacije i zloupotrebe položaja.

“Radi se o isključivo politički motiviranim postupcima koji se provode u svrhu ostvarenja određenih političkih agendi, kao i u cilju moje lične diskreditacije”, rekla je Izetbegović. “Način na koji se to radi, zasigurno će ostati upamćen kao mračni period autokratskog vladanja rektora Škrijelja Univerzitetom u Sarajevu, koji se u svom osvetničkom porivu ne suspreže instrumentalizirati Senat Univerziteta, niti na najgrublji način zloupotrijebiti važeće postupke i procedure”, rekla je Izetbegović, između ostalog.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije