Abazović: Prijevremeni izbori što prije, ali u skladu s pravnim poretkom

Abazović je ocijenio da Ukaz predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine i zakazivanje izbora za 11. juni nije u skladu s tom procedurom.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da je saglasan sa stavovima da bi prijevremene izbore trebalo održati što prije, ali smatra da bi do toga trebalo doći "legalnom procedurom" (EPA)

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da je saglasan sa stavovima da bi prijevremene izbore trebalo održati što prije, ali smatra da bi do toga trebalo doći “legalnom procedurom” i da je “ispravan put” skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, prenosi Tanjug.

Abazović je u intervjuu za Glas Amerike ocijenio da Ukaz predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine i zakazivanje izbora za 11. juni nije u skladu s tom procedurom zato što on ukaz mora donijeti na osnovu nekih prethodnih odluka.

“Te odluke treba da prate odluke parlamenta, odnosno parlamentarne većine. U suprotnom, on je taj ukaz mogao da donese i u augustu mjesecu prošle godine, ili bilo kojem danu prošle ili ove godine, a ne tri dana pred prvi krug predsjedničkih izbora kada se provjerava i njegov rad s obzirom na to da je on jedan od kandidata”, rekao je Abazović, koji boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Đukanović raspisao parlamentarne izbore

Crnogorski predsjednik i pretendent na još jedan predsjednički mandat Milo Đukanović raspisao je prijevremene parlamentarne izbore za 11. juni.

Đukanović, koji je donio ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, izjavio je na konferenciji za novinare da su svi svjesni duboke političke i institucionalne krize koju je, kako je rekao, proizvela neodgovorna većina.

“Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog augusta prošle godine Vladi je izglasano nepovjerenje. Od tada je tekao rok da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata”, rekao je Đukanović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada