Ministar u Vladi Srbije za uvođenje sankcija Rusiji

Ministar privrede Rade Basta rekao je da Srbija plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji te da to postaje ‘neizdrživo’.

Ministar privrede naveo kako se predsjednik Srbije Vučić nalazi pod velikim pritiskom (Reuters)

Ministar privrede Srbije Rade Basta tražio je da se Vlada ove države hitno izjasni o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, prenosi agencija FoNet.

Basta je ocijenio da Srbija „već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da to postaje neizdrživo”, navodi se u saopćenju Ministarstva privrede Srbije.

„Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, rekao je Basta.

Nova realnost

On je rekao da Srbija kao država koja je i sama kroz historiju bila suočena sa sankcijama, nije donijela tu odluku jer se nadala da će se “sukobi okončati, da će prevladati razum i da će dvije strane konačno sesti za pregovarački sto”.

„Nažalost, sa protokom vremena suočeni smo sa jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvek stradaju male države i usled globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima”, istakao je ministar privrede Srbije.

Zapadni zvaničnici upozoravaju da će Srbija morati donijeti odluku o uvođenju sankcija Rusiji, kako bi se uskladila sa vanjskom politikom Evropske unije, čijem članstvu teži.

Reakcije na istup ministra

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, ponovio je danas da ta stranka čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost, utvrđen još prošle godine, da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji.

„Tu politiku koju javno iznosi i vodi predsednik Aleksandar Vučić, Socijalisticka partija Srbije čvrsto podržava, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet”, rekao je Dačić za Tanjug.

Basta, koji je član Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera SPS-a, između ostalog je naveo da se zalaže za uvođenje sankcija Rusiji. Lider JS Dragan Marković Palma saopćio je da stav Baste nije stav Jedinstvene Srbije.

Pokret socijalista (PS) saopćio je danas kako očekuje da ministar privrede podnese ostavku poslije izjave da Srbija mora uvesti sankcije Rusiji.

„Pokret socijalista, čiji je osnivač Aleksandar Vulin, protiv je uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.”

Izvor: Agencije