Vlada Kosova: Građani BiH i Kosova uskoro putuju bez viza

Vlada Kosova usvojila tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog procesa – o slobodnom kretanju sa ličnim kartama za građane regije te o priznavanju diploma i stručnih kvalifikacija.

Odluka vlade Kosova o prelasku granice s ličnim kartama će biti poslata Skupštini na ratifikaciju (REUTERS/Florion Goga)

Vlada Kosova odobrila je tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog procesa i to sporazum o slobodnom kretanju samo sa ličnim kartama za građane Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, kao i sporazum o priznavanju diploma i stručnih kvalifikacija iz tih zemalja.

Odluka vlade će biti poslata Skupštini na ratifikaciju.

Sporazum zemalja Zapadnog Balkana o slobodnom kretanju samo sa ličnim kartama, priznavanje diploma i stručnih kvalifikacija, potpisan je 3. novembra prošle godine, na inicijativu Njemačke u okviru Berlinskog procesa, čiji je cilj poboljšati i olakšati saradnju u toj regiji.

Putovanja bez viza

“Brza ratifikacija je pokazatelj naše posvećenosti regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i napredovanju ka integraciji u Evropsku uniju”, rekao je premijer Kosova Albin Kurti.

“Vlada Kosova je načinila prvi korak, a sada čekamo da i Bosna i Hercegovina uradi isto”, kazala je zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje za Fenu.

Sporazum o slobodnom kretanju će, nakon što stupi na snagu, omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da se kreću bez viza, piše Slobodna Evropa.

Do sada je građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu bila potrebna viza jer ta zemlje ne priznaje nezavisnost Kosova, ali priznaje pasoš kao važeći dokument.

Izvor: Agencije