Spasilački timovi iz regije stižu u Tursku, građani prikupljaju pomoć

Akcije prikupljanja pomoći započele su širom regije, a građani doniraju odjeću, obuću i novac; timovi za spašavanje iz Srbije stigli u Tursku.

U zemljama Zapadnog Balkana je započeta akcija prikupljanja pomoći (Anadolija)

Nakon serije zemljotresa u kojima su stradale hiljade ljudi u Turskoj i Siriji, u zemljama regije započele su akcije prikupljanja pomoći te slanje spasilačkih ekipa.

Ekipa vatrogasaca spasilaca iz Crne Gore krenut će u utorak navečer u Tursku, kako bi pomogli turskim kolegama u područjima pogođenim u ponedjeljak katastrofalnim potresom.

U Tursku putuju ukupno 23 crnogorska vatrogasca spasioca, nakon što je službena Ankara uputila zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije, NATO-a i Ujedinjenih nacija radi spašavanja stanovništva od potresa koji je pogodio tu državu, prenosi Hina, pozivajući se na crnogorske medije.

“Crna Gora je također formirala ekipu spasilaca, njih 23, koja bi večeras trebali krenuti u Tursku u grad Adana za početak, jer je tamo formiran krizni stožer, a onda će po potrebi biti upućivani u druga ugrožena područja”, rekao je ambasador Turske u Podgorici Barish Kalkavan.

U Tursku kreću spasioci iz svih crnogorskih gradova, a inicijativa je potekla od čelnika grada Kotora koji je grad pobratim s gradom Geziantepom.

Građani Crne Gore donose odjeću i obuću

U Podgorici je jutros započeta i akcija prikupljanja pomoći. Od ranih jutarnjih sati, stanovnici Podgorice doniraju odjeću, obuću, posteljinu i druge stvari koje će biti dio humanitarne pomoći.

Nekoliko volontera u centru Podgorice organizovalo se zajedno sa turskim državljanima koji rade u u glavnom gradu Crne Gore kako bi prikupili što više pomoći.

U razgovoru za Anadoliju poručuju da su im trenutno zbog vremenskih prilika u Turskoj najpotrebnije jakne, kape, šalovi, obuća, odjeća, ćebad. Sva prikupljena pomoć bit će poslana večeras ka Turskoj.

Zejnep Supceler, jedna od volonterki, kazala je da je trenutno situacija u Turskoj jako teška.

Od ranih jutarnjih sati, stanovnici Podgorice doniraju odjeću, obuću, posteljinu i druge stvari koje će biti dio humanitarne pomoći (Anadolija)

“Hvala svima koji pomažu ovu akciju. Molimo sve ljude koji su u mogućnosti, da nam pomognemo”, kazala je Supceler.

Islamska zajednica u Crnoj Gori najavila je prikupljanje pomoći za narod Turske, a večeras će i prvi kontigent spasilaca i vatrogasaca iz Crne Gore krenuti prema Turskoj.

Timovi iz Srbije stigli u Tursku

Specijalistički timovi za spašavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije stigli su u utorak u područja pogođena zemljotresom u Republici Turskoj.

Potvrdio je to zamjenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Nedeljko Gagić, koji je istakao da su po dolasku u Tursku spasioci čekali podjelu posla i početak potrage za preživjelima, prenijela je Anadolija.

Iz MUP-a Srbije je saopćeno da su timovi upućeni na područja kojima je potrebna pomoć u spašavanju ljudskih života i pronalaženju preživjelih.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po nalogu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uputio je dva specijalistička tima za spašavanje iz ruševina s 27 pripadnika, službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presijecanje i elektronsku pretragu nestalih.

Uz savremenu opremu tešku 4,5 tona, vatrogasci – spasioci iz Srbije, istrenirani i spremni da reaguju u svim situacijama, dat će svoj maksimum da pomognu turskim kolegama i građanima Turske u potrazi i spašavanju preživjelih, navodi se.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputit će danas još 18 svojih pripadnika ka Turskoj, kao dodatne snage

Vatrogasci-spasioci iz Bora, Valjeva, Užica i Niša sa opremom pridružit će se kolegama u toku sutrašnjeg dana.

BiH: Prikupljeno 125.000 eura

Za manje od 24 sata od kada smo pokrenuli apel za pomoć Turskoj i Siriji samo putem poziva na humanitarni telefon skupili smo oko 250.000 konvertibilnih maraka (125.000 eura).

Sa ostalim pristiglim i donacijama koje su nam najavili naši stalni donatori i kompanije ukupna vrijednost sredstava za pomoć Turskoj i Siriji iznosi oko 500.000 konvertibilnih maraka (250.000 eura), prenijela je Anadolija saopćenje Udruženja Pomozi.ba.

Pojedine kompanije će, kako su najavile, pored novčanih sredstava ovih dana pomoć dostaviti i u vidu prehrambenih proizvoda.

“Iako uvijek računamo na značajnu podršku naših građana, ipak nismo vjerovali da ćemo dobiti ovoliki odziv za navedenu akciju! Hvala vam od srca na tome”, istakli su u saopćenju.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turske (Anadolija)

BiH uputila timove

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helezu uputit će Predsjedništvu BiH prijedlog za donošenje odluke o hitnom upućivanju specijalističkih timova Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku.

“Oružane snage BiH spremne su u Tursku uputiti jedan medicinski tim, jedan tim iz inženjerijskog bataljona koji je uvježban za ovakve situacije, kao i jedan tim za spašavanje u nesrećama i prirodnim nepogodama. Odlukom bi se precizirala tačna brojnost pripadnika OS BiH koji bi bili upućeni za ispomoć Republici Turskoj, na način da njihov odlazak ne bi negativno uticao na normalno fukcionisanje OS BiH”, navode iz Ministarstva.

Helez očekuje da će pri donošenju odluke o pomoći narodu prijateljske zemlje najviši organi izvršne vlasti Bosne i Hercegovine odlučivati jednoglasno. Predsjedništvo BiH hitnu odluku može donijeti i na telefonskoj sjednici.

Ka Turskoj je krenulo 25 pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – poznate kao USAR tim, s medicinarima, potražnim psima, vozilima i opremom.

Ostatak tima koji čini 17 pripadnika ove jedinice i dva psa tragača krenut će u srijedu ujutro sa sarajevskog aerodroma.

Svi članovi ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa.

Sa aerodroma u Banjoj Luci u utorak su u Tursku otputovala 22 pripadnika Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, koji će u narednim danima pokušati pomoći u akcijama pretrage i spasavanja u područjima na jugu Turske, javila je Anadolija.

Krenuo konvoj iz Hrvatske

Pripadnici Državne intervencijske jedinice civilne zaštite, odnosno modul za urbano traženje unesrećenih u ruševinama, iz Jastrebarskog je u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima krenuo u Tursku pomoći u potrazi za unesrećenima u katastrofalnom potresu, prenijela je Hina.

Radi se o modulu srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina u kojem je 40 pripadnika s opremom i 10 pasa za spašavanje.

Članovi tima putuju u konvoju od deset vozila, a direktor Civilne zaštite Damir Trut je u izjavi novinarima u Jastrebarskom istakao da se radi o osposobljenim, utreniranim ljudima, s certifikatom Evropske komisije za tu vrstu spašavanja, odnosno za zadaće velike zahtjevnosti.

“Iskusni su, bili su na više vježbi, ali i na potresu u Albaniji te potresima u Hrvatskoj, petrinjskom potresu”, rekao je Trut prije njihovog odlaska.

Članovi tima djelatnici su Ravnateljstva CZ MUP-a, pričuvnici Državne intervencijske postrojbe, a ima i pripadnika HGSS-a (vodič pasa).

U pripremi je i još jedan tim, ako će biti potrebe, koji će ih zamijeniti budući da će oni u Turskoj biti desetak dana, dodao je Trut.

Zastave na pola koplja

Zastave na institucijama Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj spuštene su na pola koplja u znak počasti stradalima u razornim zemljotresima koji je jučer pogodili južne dijelove ove zemlje.

Zastava na pola koplja spuštena je ispred zgrada ambasade Republike Turske u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Podgorici.

Ispred ambasade Republike Turske u Zagrebu zastava je spuštena na pola koplja (Anadolija)

Iz turske ambasade u Podgorici je najavljeno da će narednih dana biti otvorena knjiga žalosti.

U Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost zbog razornih zemljotresa u južnim provincijama zemlje.

Sedmodnevna žalost u Turskoj

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turske.

Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13:24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay objavio je da je, prema najnovijim informacijama, najmanje 3.419 osoba poginulo, dok je najmanje 20.534 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske. Istovremeno je ispod ruševina u turskim gradovima spašeno više od 8.000 osoba.

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Izvor: Agencije