Kurti: Prihvatamo prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije najavio je nastavak diplomatskih napora kako bi došlo do napretka u dijalogu, a na osnovu evropskog prijedloga.

Miroslav Lajčak: Osnova za dijaloga Kosova i Srbije je evropski prijedlog (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, da Kosovo prihvata prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Na Twitteru je naveo kako smatra ovaj prijedlog dobrom osnovom za dalje razgovore i čvrstom platformom za napredak.

“Prihvatamo prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za dalje razgovore i solidnom platformom za napredovanje“, napisao je Kurti.

Naveo je da je imao dobar razgovor s Lajčakom tokom radnog ručka u Prištini.

Lajčak: Dogovoreno mora biti provedeno

Lajčak je ranije izjavio, nakon sastanka s Kurtijem, da je tema razgovora bio nastavak dijaloga te kako sve dogovoreno u Briselu mora biti realizirano.

Novinarima je nakon sastanka rekao da je svrha njegove posjete glavnom gradu Kosova, desete po redu od septembra prošle godine, nastavak diplomatskih napora kako bi došlo do napretka u dijalogu, a na osnovu evropskog prijedloga.

“Razgovarali smo o prijedlogu i narednom sastanku u Briselu na najvišem nivou. Razgovarali smo o svemu što stoji u prijedlogu, pa i o zajednici srpskih opština [ZSO]. Osnova za naš razgovor i nastavak dijaloga je prijedlog”, kazao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je s Kurtijem razgovarao o ZSO-u, Lajčak je ponovio da je obavijestio Kurtija o stavu koji ima po tom pitanju.

“Sve dogovoreno u Briselu mora se provesti”, rekao je on.

Premijer Kosova je uoči susreta s Lajčakom razgovarao s ambasadorima Kvinte.

Vučić: Otvoren razgovor s Lajčakom

Ranije je u intervjuu za AP poručio međunarodnoj zajednici da ne vrši pritisak na Kosovo da formira ZSO te da bi fokus trebao biti na “demokratizaciji Srbije i uklanjanju srpskih hegemonističkih ideja”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak navečer da je s Lajčakom imao otvoren i prijateljski razgovor.

“Otvoren i prijateljski razgovor sa Miroslavom Lajčakom. Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumeli ste me sve…”, napisao je on na Instagramu te objavio i fotografiju susreta s Lajčakom.

Lajčak je u Beograd doputovao iz Prištine, gdje je razgovarao s Kurtijem.

Izvor: Agencije