Escobar: Bitno je izbjeći dešavanja iz 90-ih

Odnosi u regiji trebaju biti zdravi, sve zemlje regije bi trebalo da se međusobno priznaju, rekao je specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar: Formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu je pravna obaveza koja se mora sprovesti (EPA)

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da bi zajednicu srpskih opština trebalo formirati odmah, kao i da evropski prijedlog ne znači međusobno priznanje već normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Prema onome što je prenijela agencija Tanjug, Escobar je u audio intervjuu iz Brisela rekao kako je bitno da odnosi u regiji budu zdravi i da se izbjegnu dešavanja iz 90-ih i u skladu sa tim sve zemlje regije bi trebalo da se međusobno priznaju i imaju pozitivne odnose.

Nakon višegodišnjih pokušaja u okviru dijaloga između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, koji su dosad donijeli vrlo skroman napredak, Njemačka i Francuska su u septembru prošle godine pokrenule inicijativu koju su podržale Sjedinjene Američke Države i cijela EU da se što prije napravi iskorak po tom pitanju s obzirom na kontekst rata u Ukrajini.

Njemačko-francuska inicijativa je rezultirala prijedlogom sporazuma čija je srž međusobno priznanje dokumenata, pečata, pasoša, ličnih iskaznica i nacionalnih simbola. Prijedlog sporazuma ne predviđa formalno srbijansko priznanje Kosova, ali bi se Srbija po njemu de facto morala odnositi prema Kosovu kao suverenoj državi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti izrazili su spremnost da implementiraju evropski prijedlog nakon sastanka u ponedjeljak i Briselu, i najavili novi krug pregovora 18. marta u Sjevernoj Makedoniji.

Čini se kako je za obje strane crvena linija zajednica srpskih opština na Kosovu. Dok Beograd insistira na formiranju ZSO, Prština odbija formirati tu uniju na način da ima ovlaštenja blokirati odluke centralne vlade.

‘Formiranje ZSO je pravna obaveza’

“Formiranje ZSO je pravna obaveza koja se mora sprovesti. Zaključak Evropskog vijeća je da se to mora obavi i to je dio i američke politike”, rekao je Escobar na zahtev novinara da protumači šta je mislio time da ako Kosovo ne formira ZSO to će uraditi SAD, piše Tanjug.

Kada govorite o ZSO, rekao je Escobar, misli se na opštine na Kosovu gdje su Srbi većina i o određenom nivou samoupravljanja koji se neće miješati sa ustavnim poretkom i pravnim kosovskim strukturama.

“Željeli bismo da se te zajednice udruže i rade zajedno na pronalaženju ekonomskih rješenja u korist srpskih zajednica. Ništa nije zastrašujuće u tome”, naveo je Escobar.

“Iskreno, postoje prepreke, ali se nadam da će se pronaći mehanizam da se sve to implementira, a to uključuje i ZSO, ali i neslaganja poput registarskih tablica, ličnih karata i drugih stvari”.

Cilj je, rekao je američki diplomat, da dvije strane imaju miran i predvidiv odnos, što otvara više vrata za obje strane: i integraciju u EU i transatlantske strukture.

“Nadamo se da će strane ispuniti svoje obaveze”, rekao je Escobar.

Izvor: Agencije