Putinovo pismo Vučiću: Cijenimo uravnoteženu vanjsku politiku Srbije

Uvjeren sam da je daljnji razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva u najboljem interesu naših bratskih naroda, napisao je Putin.

Srbija je važan i pouzdan partner Rusije, rekao je Putin Vučiću (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je pismo srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću u kojem je rekao da Rusija cijeni “uravnoteženu vanjsku politiku” Srbije i podržava njene napore da zaštiti svoj teritorijalni integritet.

Uprkos ambicijama za članstvo u Evropskoj uniji, Beograd je odbio primijeniti sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

“Srbija je važan i pouzdan partner Rusije”, rekao je Putin predsjedniku Aleksandru Vučiću u pismu koje je Predsjedništvo Srbije proslijedilo medijima.

‘Podrška nastojanju Srbije da riješi pitanje Kosova’

“Iznimno cijenimo uravnotežen vanjskopolitički kurs koji Beograd provodi u kompliciranom međunarodnom okruženju. Podržavamo vaša nastojanja da zaštitite svoj teritorijalni integritet i riješite pitanje Kosova”, rekao je Putin.

„Uvjeren sam da je daljnji razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva u najboljem interesu naših bratskih naroda“, dodao je, prenosi Reuters.

Iako je u nekoliko navrata u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim forumima osudila rusku invaziju, Srbija je na meti kritika Brisela jer nije formalno uvela sankcije Rusiji.

Izvor: Agencije