Sud Bosne i Hercegovine odgodio ročište u postupku protiv Dodika i Lukića

Odbrana je tražila odgodu ročišta nakon što je odbijen zahtjev da se predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i v.d. direktora Službenog glasnika sudi u Banjoj Luci.

Milorad Dodik je u Sud BiH ušao na glavni ulaz, gdje se okupilo nekoliko desetaka njegovih simpatizera (Armin Durgut / PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine odgodio je u srijedu ročište u postupku protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je rješenje kojim je odbijen zahtjev da se Dodiku u sudi u Banjoj Luci te je odbrana zatražila odgodu početka suđenja zbog ulaganja žalbe Apelacionom vijeću.

Sudija Mirsad Strika prihvatio je zahtjev, dok je Dodik najavio da će žalba biti podnesena u ponedjeljak.

Sud odbio premještanje slučaja u Banju Luku

“Ovo je primarno politički proces, izazvan činjenicom da nepostojeći stranac u formalnom smislu nameće neke odluke i mijenja zakone, što je udar na Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet. Ovo dokazuje o slabostima sistema, odnosno Bosne i Hercegovine, nego o nekoj mojoj ili Lukićevoj krivici. Što se tiče današnjeg pretresa, nije ni počela rasprava, zato što je moj tim odbrane uložio zahtjev da se suđenje premjesti odavde u Banja Luku, a sud je donio odluku da ga ne prihvata, ali da imamo rok od tri dana da se žalimo. Zato nije ni moglo početi ročište, jer bi to značilo da se prejudicira samo žalbeno postupanje nas i odluka Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine”, rekao je Dodik po izlasku iz Suda Bosne i Hercegovine.

Izjavio je da zvaničnici RS-a imaju dokaze da predstavnici američke ambasade u Bosni i Hercegovini posjećuju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i sugeriraju u kojem pravcu predmeti trebaju ići.

Prije toga, Dodik je u Sud Bosne i Hercegovine ušao na glavni ulaz, gdje se okupilo nekoliko desetaka njegovih simpatizera, kako bi mu pružili podršku.

Dodik i Lukić optuženi su za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, za što im u slučaju osuđujuće presude prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Osuđujuća presuda znači i automatsku zabranu obavljanja dužnosti na kojima se nalaze.

Izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine po kojima će se suditi Dodiku i Lukiću nametnuo je aktuelni visoki predstavnik Christian Schmidt 1. jula, istovremeno kada je stavio van snage zakone kojima je Narodna skupština RS-a pokušala blokirati provedbe njegovih odluka, kao i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Izjasnili se kako se ne osjećaju krivima

Iako je Schmidt, na osnovu svojih ovlasti, poništio sporne zakone, Dodik je potpisao ukaz o njihovom stupanju na snagu, a Lukić ih je objavio u Službenom glasniku RS-a, pa su tako obojica prekršili zakon.

Obojica su se na pripremnom ročištu 16. oktobra na Sudu Bosne i Hercegovine izjasnili kako se ne osjećaju krivima.

Njihova odbrana zasniva se na tvrdnji kako Schmidt nije legitimno izabrani visoki predstavnik, uprkos tome što je izabran prema predviđenoj proceduri, pa po njihovom tumačenju onda nije ni mogao nametati izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada