Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine na području Zvornika

Oni su optuženi da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH (Reuters - Ilustracija)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratni zločin protiv čovječnosti na području Zvornika, prenosi agencija Fena.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Spasojevića, rođenog 1965. godine u opštini Zvornik, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Srbije; Vinka Radovića, rođenog 1959. godine u opštini Zvornik, državljanina BiH i Srbije; Dragomira Vasića, rođenog 1964. godine u Tuzli, državljanina BiH i Srbije i Petka Panića, rođenog 1952. u općini Zvornik, državljanina BiH i Srbije.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH, krajem maja i početkom juna 1992. godine, u svojstvu zvaničnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti, postupali protiv pravila međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni su optuženi da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su kao saizvršioci planirali i učinili, te pomogli u planiranju, pripremanju i učinjenju prisilnog preseljenja nekoliko hiljada civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, nečovječnom postupanju prema njima, kao i nezakonitom zatvaranju dijela ovog stanovništva. Prilikom progona stanovništva, počinjena su ubistva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti.

Prisilno razdvajao muškarce od porodica

Optuženi Panić se tereti i za nezakonito razdvajanje od njihovih članova porodica oko 600 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, među kojima je bilo najmanje 28 djece i maloljetnih osoba, koji su transportovani i nezakonito zatvoreni u Tehničko-školski centar u Krakaju.

Prema navodima optužnice, Panić se tereti da je nečovječno postupao prema civilnom bošnjačkom stanovništvu, te lično sa policajcima pod njegovom komandom, zajedno sa neidentifikovanim srpskim vojnicima, učestvovao u razdvajanju navedenih civila od njihovih članova porodica, čime je svjesno uzrokovao kod odvojenih muškaraca i prisutnih članova njihovih porodica velike patnje, kao i ozbiljne psihičke povrede.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 204 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada