Uhapšeni predsjednik Suda BiH i bivši direktor obavještajne agencije

Uhapšeni se sumnjiče za krivična djela zloupotrebe položaja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Predsjednika Suda BiH Ranko Debevec i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH [Fena/Pixsell]

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine uhapsila je predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije, potvrdili su iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su zbog krivičnog djela zloupotreba položaja.

“Po naredbi postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u popodnevnim satima, lišili su slobode Debevec Ranka, predsjednika Suda BiH i Mehmedagić Osmana, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA-OBA) BiH”, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

“Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija”, dodaje se u saopćenju, kojeg potpisuje glavni državni tužilac Milanko Kajganić.

Debevec je na čelu Suda BiH od 2016. godine i sada je u drugom mandatu na toj dužnosti, a prije imenovanja na poziciju sudije bio je tužilac u Tužilaštvu BiH i u kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Debec javno opominjan, Mehmedagić pod sankcijama SAD-a

Disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, tijela nadležnog za imenovanja i sankcionisanje svih sudija i tužilaca, izrekla mu je mjeru javne opomene u augustu prošle godine. Debevec je prijavljen da je “namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Prijavljen je i zbog “ponašanja u sudu i izvan suda” na način koji “šteti ugledu sudijske funkcije”. Radilo se o neprimjerenom kontaktu sa osobom protiv koje se vodi postupak pred Sudom BiH, te o upućivanju komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom u jednom postupku.

Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine smijenjen je u februaru ove godine, nakon niza afera, uključujući i način na koji je stekao fakultetsku diplomu.

Stavljen je na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država 15. marta, a State Department je u izvještaju za Mehmedagića naveo da je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj kako bi stekao finansijsku korist.

Izvor: Agencije