Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločine u Bugojnu

Dževad Mlaćo, Selmo Cikotić i Tahir Granić terete se za ratne zločine počinjene na području Bugojna tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH optužbe će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka i dvojice vještaka (Armin Durgut / PIXSELL)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dževada Mlaće, Selme Cikotića i Tahira Granića za ratne zločine počinjene u Bugojnu, saošćeno je u četvrtak iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijreća obraane (HVO), Mlaćo, u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, Cikotić, u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Armije Bosne i Hercegovine, i Granić, kao zapovjednik 307. brigade Armije Bosne i Hercegovine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata i počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz Člana 175. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

U optužnici se navodi da je Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, na način da je sačinjen spisak zarobljenika koji će biti ubijeni te potom izvršeno odvođenje zarobljenika u prostorije BH Banke, gdje je, od poslijedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, nastupila smrt trojice zarobljenika.

Nakon toga su preostali zarobljenici odvedeni na planinu Rostovo i od pripadnika Vojne policije i Armije Bosne i Hercegovine ubijeni na lokacijama koje je optuženi lično odredio i koje je obilazio, nakon čega su njihova tijela uklonjenja i sakrivena.

Zarobljenike koristili kao ‘živi štit’

Nakon rata tijela četverice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih još uvijek se traga, više od 30 godina nakon počinjenja zločina.

Cikotić i Granić terete se da su, kao komandanti Armije Bosne i Hercegovine, izdavali naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti, pod prijetnjom oružjem, izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim linijama ratišta, gdje su bili izloženi opasnostima po život, kao “živi štit”, uslijed čega su dvojica zarobljenika ubijena, a više ih je ranjeno.

Cikotić je, također, propustio da spriječi premlaćivanja, mučenja i ubistva zarobljenih pripadnika HVO-a te, iako je imao informacije o počinjenim zločinima, nije poduzeo mjere da ih spriječi i kazni počinitelje.

Navode optužbe Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, među kojima i dvojice svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, dvojica stručnih vještaka te prilaganjem 780 dokaznih materijala.

Izvor: Agencije