Vijeće ministara BiH: Postignut dogovor o sporazumu s Frontexom

BiH je jedina država regije koja još nema sklopljen sporazum s Frontexom, uprkos činjenici da je izložena sve jačem migrantskom valu, a sama nema kapaciteta za učinkoviti nadzor nad svojim granicama.

Migranti, BiH
BiH je izložena sve jačem migrantskom valu (Anadolija)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine postiglo je saglasnost o tekstu sporazuma kojeg bi ta država trebala postići s Frontexom kako bi policajci iz Evropske unije napokon mogli doći u BiH i pomoći u kontroliranju ilegalnih migracija, potvrdio je zamjenik predsjedateljice Vijeća Staša Košarac.

Sporazum s Frontexom jedan je od ključnih preduvjeta koje je Evropska komisija postavila kako bi BiH u martu mogla otvoriti pristupne pregovore s Unijom, a dogovor o tome do sada su usporavali unutrašnji politički sukobi u BiH svedeni na sporove oko toga šta su ovlasti države, a šta entiteta, prenosi Hina.

Sadašnji ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, kojeg je na tu dužnost postavio Milorad Dodik, tvrdio je kako BiH zbog svog složenog političkog sistema ne može prihvatiti tipski sporazum kakav Frontex sklapa s drugim državama pa se taj dokument mora prilagoditi bosanskohercegovačkim “specifičnostima”.

U praksi je to značilo da bi Granična policija BiH, za sve aktivnosti na zaštiti dijela granice uz teritoriju bh. entiteta Republike Srpske koju provodi s pripadnicima Frontexa, morala tražiti i dobiti saglasnost entitetskog MUP-a.

BiH jedina u regiji nema sporazum s Frontexom

To je pak protivno praksi po kojoj Frontex u načelu sarađuje samo s državama, odnosno s državnim agencijama za provedu zakona, pa su bošnjački ministri u Vijeću ministara blokirali Nešićev prijedlog.

Ustvrdivši kako je taj problem na kraju riješen Košarac je kazao kako su sada usvojene osnove za pregovore s Frontexom i struktura pregovaračkog tima.

“U tekstu su vidljive ovlasti različitih nivoa vlasti”, kazao je Košarac.

Kako navode lokalni mediji, BiH je Frotexu predložila formulaciju po kojoj će se saglasnosti za djelovanje pripadnika evropskih policija davati “u skladu sa ovlastima koje imaju različiti nivoi vlasti”.

BiH je jedina država regije koja još nema sklopljen sporazum s Frontexom, uprkos činjenici da je izložena sve jačem migrantskom valu, a sama nema kapaciteta za efikasan nadzor nad svojim granicama.

Graničnoj policiji BiH hronično manjka policajaca pa tako sada na svakih 25 kilometara granice dolazi tek jedan od njih.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada