Bivši komandant OVK-a Haxhi Shala prebačen u Hag

Komandant bivše Oslobodilačke vojske Kosova prebačen je u pritvor Specijaliziranih vijeća Kosova u Hagu, pod sumnjom da je ometao pravdu.

Haxhi Shala je bivši zastupnik Skupštine Kosova [Haxhi Shala/Facebook]

Komandant bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Haxhi Shala prebačen je u utorak u pritvor Specijaliziranih vijeća Kosova u Hagu, pod sumnjom da je ometao pravdu.

Shalin advokat Xhevdet Smakiqi potvrdio je za Anadoliju da je njegov klijent, bivši komandant OVK-a i bivši zastupnik Skupštine Kosova, prebačen u pritvor u Hagu.

“Shala se sumnjiči za ometanje provođenja pravde i ometanje svjedoka”, kazao je Smakiqi.

Dodao je da je u ponedjeljak izvršen pretres u rodnoj kući Shale, u selu Banja, opština Malševo, dok je on bio izoliran u sjedište Misije Eulexa u Kosovu Polju, odakle je u utorak prebačen u Hag.

Istraga potencijalnih zločina

Specijalni sud istražuje navodne zločine koje su pripadnici OVK-a počinili nad etničkim manjinama i političkim suparnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Sud je sa sjedištem u Hagu, u Nizozemskoj, ali radi u skladu sa zakonima Kosova.

U Specijalnom sudu trenutno je u toku suđenje bivšim pripadnicima OVK-a, bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju, bivšim predsjednicima Skupštine Jakupu Krasniqiju i Kadriju Veseliju, bivšem članu Generalštaba OVK-a Rexhepu Selimiju, s optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Svi su se izjasnili da nisu krivi.

Izvor: Al Jazeera i agencije