Vlada Kosova osnovala Institut za ratne zločine

Premijer Albin Kurti je izjavio da se nastavlja institucionalno opredjeljenje za rješavanje svih zločina počinjenih tokom rata 1998-99. na Kosovu.

Srbija ne može biti amnestirana za zločine koje je počinila na Kosovu (Reuters)

Vlada Kosova je u srijedu osnovala Institut za zločine počinjene tokom rata na Kosovu i za izvršnog direktora tog Instituta imenovala Atdhe Hetemi.

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da se nastavlja institucionalno opredjeljenje za rješavanje svih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.

Naglasio je da će se Institut baviti zločinima Srbije na Kosovu tokom 1998-99. godine te da Srbija ne može biti amnestirana za zločine koje je počinila, prenosi Anadolija.

“Vlada Kosova je posvećena istini, pravu da se zna i pravdi, kao preduvjetima za održiv mir. Naše institucionalno opredjeljenje za rješavanje svih zločina počinjenih tokom rata se nastavlja”, kazao je Kurti.

Naglasio je da je za suočavanje s prošlošću i proces liječenja neophodan državni mehanizam.

Rekao je da su rane još sveže i otvorene za hiljade članova porodica više od 1.600 ljudi koji se i dalje vode kao nestali tokom rata.

Nema prepreka za suđenje ratnim zločincima

“Prioritet dajemo sudbini i mjestu gdje se nalaze nestali. Tokom ove godine obavljena su procjenjivačka iskopavanja na 11 lokacija, od kojih je pet rezultiralo pronalaskom i ekshumacijom najmanje šest žrtava rata, ne uključujući nedavne nalaze u Bištažini, Đakovici i Prizrenu”, kazao je Kurti.

Dodao je da je glavni izazov za rasvjetljavanje sudbine nestalih nedostatak pouzdanih informacija i odbijanje saradnje Srbije, koja i dalje stoji nad masovnim grobnicama dok ih negira.

Kurti je, također, podsjetio da je ranije osnovana državna Komisija za istraživanje i dokumentiranje kulturnog naslijeđa uništenog tokom rata 1998-99, a pokrenut je i projekat obilježavanja sjećanja na ubijenu djecu koja su nestala ili izgubila živote u ratnim uvjetima.

“Kao odgovor na nekažnjivost ratnih zločina na Kosovu, uklonili smo zakonske prepreke za suđenje ratnim zločincima u odsustvu. Izmjenama koje smo unijeli u relevantno zakonodavstvo, naše pravosudne institucije mogu krivično goniti i kažnjavati počinioce ratnih zločina u odsustvu, gdje god da se nalaze”, kazao je Kurti.

Izvor: Agencije