Leyen: Pregovori o članstvu BiH u EU kad ispuni određene uvjete

Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u EU, ali pod određenim uslovima koje mora ispunjeni do marta 2024.

Leyen: Republika Srpska donijela niz protuustavnih zakona (Reuters)

Bosna i Hercegovina je u srijedu dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europsku uniju, ali pod određenim uvjetima, koji moraju biti ispunjeni do marta naredne godine, izvijestila je Fena.

Kolegij komesara Evropske unije sastao se jutros kako bi razgovarao o napretku koji su Ukrajina i devet drugih zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina, postigle u svojim nastojanjima da se pridruže EU.

Iako u izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine nije došlo do usuglašavanja za otvaranje pregovora, donesena je odluka da BiH dobije zeleno svjetlo, uz nekoliko uvjeta koji trebaju biti ispunjeni do marta 2024. godine.

“Danas je historijski dan jer Evropska komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom. Isto tako i s BiH, ali onog trenutka kada budu ispunjeni uvjeti. Evropska komisija također predlaže da Vijeće EU odobri Gruziji status zemlje kandidata pod uvjetom da se poduzmu određeni koraci”, rekla je nakon sastanka predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Von der Leyen je dodala kako su prepoznali cijeli niz poduzetih koraka, poput brzog formiranja Vijeća ministara, kao i predanost svih političkih stranaka u cilju pristupanja Evropskoj uniji.

“To je dovelo i do napretka u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i slično. Međutim, isto tako primjećujemo da je Republika Srpska donijela niz protuustavnih zakona. Stoga Evropska komisija preporučuje Vijeću EU pristupanje pregovorima, ali onda kada se ostvari nužni stepen usklađenosti s kriterijima. Komisija će izvijestiti Vijeće o napretku u martu 2024. godine”, naglasila je.

Još je kazala kako je proširenje ključ i kompletiranje Evropske unije, ”naša historijska zadaća”.

“Građani zemalja koje žele pristupiti Europskoj uniji jesu Evropljani. Vežu nas geografske, historijske i vrijednosne veze. Dovršavanje naše Unije prati čvrstu ekonomsku i geopolitičku logiku jer su dosadašnja proširenja donijela velike prednosti. Svi smo mi u tome pobjednici”, zaključila je ona.

Dvostruki standardi

Napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu izazvao je posljednjih dana brojne rasprave i iznjedrio različite stavove mnogih zemalja.

Nakon glasina da bi Evropska komisija mogla dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora, neke zemlje Evropske unije tvrdile su da je BiH nazadovala u pogledu vladavine prava i demokratskih principa. Međutim, drugi su dužnosnici smatrali da bi EK mogla biti optužena za dvostruke standarde ukoliko otvori pregovore o pridruživanju s Ukrajinom, ali ne i sa BiH.

Ipak, diplomate su naglasile da je Ukrajina uložila napore da se približi standardima EU, dok se situacija u Bosni i Hercegovini pogoršala i stoga ne treba biti nagrađena, piše Fena.

Bosna i Hercegovina je u decembru prošle godine dobila status kandidata, a u tom procesu treba ispuniti 14 prioriteta, koji se odnose na vladavinu prava i druga pitanja, koja će biti na stolu i nakon otvaranja pristupnih pregovora.

Izvor: Agencije