Ambasada SAD-a: Dodikova separatistička retorika ugrožava stabilnost Zapadnog Balkana

Dodikove zablude opasno su odvraćanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti, ističu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske i opasne, navode iz Ambasade SAD-a u BiH (Fena)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovo najavio da će “Republika Srpska proglasiti nezavisnost”.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske i opasne, ne samo po stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, već i po stabilnost i sigurnost cijelog regiona Zapadnog Balkana”, reagirala je ambasada SAD-a na društvenoj mreži X.

Dalje navode da su upravo ovakve izjave, kao i njegovo antidejtonsko djelovanje i pokušaji podrivanja države Bosne i Hercegovine, razlog zbog kojeg je Dodik pod američkim sankcijama.

“Prema ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcijepi. Zablude gospodina Dodika opasno su odvraćanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju”, navode.

Na kraju ističu da su Sjedinjene Američke Države uvijek podržavale i podržavat će teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Milorad Dodik je u intervjuu za hrvatski sedmični list Nacional rekao da u ovom trenutku ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da priznaju nezavisnu Republiku Srpsku i da među njima ima i zemalja članica Evropske unije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada