Sebija Izetbegović smijenjena sa čela najveće medicinske ustanove u BiH

Sebiji Izetbegović redovni je mandat na čelu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu trebao trajati do januara naredne godine.

Sebija Izetbegović je ranije rekla da je posrijedi 'politički progon' (Al Jazeera)

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) smijenio je u ponedjeljak Sebiju Izetbegović sa pozicije direktorice najveće medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini, čime je ona ostala i bez posljednje titule i dužnosti nakon što su joj ranije ove godine poništeni doktorat i magisterij iz medicinskih nauka.

Sebiji Izetbegović redovni je mandat na čelu KCUS-a trebao trajati do januara naredne godine, a postupak njene smjene pokrenut je 30. oktobra, nakon što je imenovan novi Upravni odbor KCUS-a.

Razlog za smjenu supruge predsjednika Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića je što ne ispunjava zakonom propisane uvjete za poziciju direktorice, jer nema doktorat iz oblasti medicinskih nauka, niti je redovna profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Oduzete titula magistra i doktora nauka

Ta su joj zvanja i status ukinuti nakon dugotrajnog postupka kojim je Senat Univerziteta u Sarajevu odlučio da nije na zakonit način završila postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kojeg je upisala 1993. godine.

Slijedom te činjenice poništen joj je magisterij, a onda i doktorat, na čije stjecanje nije imala pravo.

Sevija Izetbegović tvrdi kako je oduzimanje titula politički progon, čija su meta ne samo ona, nego i njen suprug.

Za vršioca dužnosti direktora KCUS-a do okončanja konkursne procedure i imenovanja novog čelnika KCUS-a postavljen je doktor Alen Pilav.

Sebiji Izetbegović ostalo je zvanje ljekara specijaliste ginekologije te pozicija zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

Izvor: Agencije