Istraga ubistva u Gradačcu: Nisu utvrđeni propusti policije i suda

Nije bilo protupravnog djelovanja Suda ni ovlaštenih službenih lica policije u Gradačcu u slučaju ubistva Nizame Hećimović, navode Tužilaštvo i MUP Tuzlanskog kantona.

Policijski čelnici pojasnili su da interne istrage Policijske uprave u Gradačcu protiv više svojih službenika koji se dovode u vezu sa masovnim zločinom u Gradačcu još nisu okončane (Al Jazeera)

Nije bilo protupravnog djelovanja Suda ni ovlaštenih službenih lica policije u Gradačcu u slučaju ubistva Nizame Hećimović, saopšteno je na zajedničkoj press konferenciji Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Policijski čelnici pojasnili su da interne istrage Policijske uprave u Gradačcu protiv više svojih službenika koji se dovode u vezu sa masovnim zločinom u Gradačcu još nisu okončane.

Direktor Uprave policije nije želio da detaljnije govori o tim provjerama.

Press konferencija Tužilaštva i MUP-a Tuzlanskog kantona organizirana je gotovo dva i po mjeseca nakon što je Nermin Sulejmanović, 11. augusta u Gradačcu, ubio tri i ranio tri osobe, nakon čega je počinio samoubistvo.

Ubistvo Nizame Hećimović

Ubistvo nevjenčane supruge Nizame Hećimović prenosio je na društvenim mrežama. Nizama Hećimović  je prije ubistva prijavila nasilje u porodici, ali je Sud odbio policijski zahtjev za određivanje mjera zabrane prilaska žrtvi.

“Mi smo došli sada, nakon analize dokaza, do zaključka da nema protupravnog djelovanja niti ovlaštenih policijskih službenika ni suca koji je radio na ovom predmetu”, kazao je Tomislav Ljubić, glavni tužilac Tuzlanskog kantona.

Dževad Korman, direktor uprave policije Tuzlanskog kantona, dodao je: “Vrlo brzo će biti pokrenuta inicijativa za utvrđivanje disciplinske odgovornosti za policijske službenike koji su učinili težu povredu službene dužnosti, ali ne iz ovih razloga da je dokazano njihovo učešće u planiranju i otkrivanju onoga sto je Sulejmanović učinio.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada