Borrell: Uključiti Balkan u donošenje odluka i prije pristupanja EU

Evropska unija želi uključiti regiju u proces donošenja odluka o vanjskoj i o sigurnosnoj politici prije ulaska u Uniju, rekao je šef evropske diplomatije.

U Briselu održan sastanak ministara vanjskih poslova članica EU i Zapadnog Balkana 13. novembra 2023. (EPA)
U Briselu je održan sastanak ministara vanjskih poslova članica Evropske unije i Zapadnog Balkana (EPA)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak navečer da Evropsku uniju želi uključiti Zapadni Balkan u njen proces donošenja odluka o vanjskoj i sigurnosnoj politici prije ulaska zamalja regije u EU.

Dok je predsjedavao sastanku ministara vanjskih poslova članica EU-a i zapadnobalkanske šestorke, na mreži X je napisao da je “mjesto Zapadnog Balkana u EU”.

“Večeras predsjedavam ministarskom sastanku EU – Zapadni Balkan, sa šest ministara iz te regije. Želimo integrirati regiju u naš proces donošenja odluka i prije pristupanja, uključujući odluke o vanjskoj i sigurnosnoj politici. Mjesto Zapadnog Balkana je u EU”, napisao je Borrell.

Među temama ministarskog sastanka u Briselu su prošlosedmični izvještaji Evropske komisije o zemljama regije – paket proširenja, usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i priprema decembarskog samita EU-a i Zapadnog Balkana, prenosi Beta.

Borrell je ranije u ponedjeljak kazao da partneri EU-a sa Zapadnog Balkana moraju “tješnje usaglasiti” vanjsku i sigurnosnu politiku s EU-om.

Varhelyi: Zajednički cilj dvije strane

Šefica slovenske diplomatije Tanja Fajon kazala je da bi zapadnobalkanski predstavnici u tom slučaju mogli učestvovati kao posmatrači na sastancima ministara vanjskih poslova članica Unije.

Šef evropske diplomatije je naveo da neke zemlje regije “nemaju sjajan rezultat u usaglašavanju s evropskom vanjskom politikom i sankcijama”.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, koji također učestvuje na sastanku u Briselu, napisao je na platformi X da je integracija Zapadnog Balkana u EU “zajednički cilj” dvije strane.

“To se tiče naše zajedničke sigurnosti, naše stabilnosti, našeg prosperiteta. Osiguranje mira na našem kontinentu je naš zajednički projekat”, naveo je Varhelyi.

Mađarski diplomata je ranije u ponedjelajk napisao da je EK spreman ubrzati integraciju Zapadnog Balkana u Uniju.

Izvor: Agencije