Von der Leyen: Kosovo da osnuje ZSO, Srbija da prizna Kosovo

Kosovo treba prihvatiti nacrt zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija treba ‘de facto’ priznati Kosova, kazala je predsjednica Evropske komisije.

Ursula Von der Leyen je u Prištini razgovarala s Vjosom Osmani (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da Kosovo treba prihvatiti nacrt zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija treba “de facto” priznati Kosovo.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, kazala da je izrazila saučešće zbog ubijenog pripadnika policije Kosova u selu Banjska 24. septembra te naglasila da su takvi napadi neprihvatljivi i da počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde, prenosi Anadolija.

Predsjednica EK-a je poručila da je Kosovo postiglo stabilan napredak, posebno na osnaženju demokratije putem reformi, ali da ima još mnogo posla.

Istakla je da je integracije u Evropsku uniju potrebna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije te da Kosovo treba osnovati zajednicu opština sa srpskom većinom.

Plan za investiranje 30 milijardi eura u regiji

“Sve te stvari, koraci naprijed i uspjesi mogu se desiti samo ako Kosovo i Srbija normaliziraju svoje odnose. Postoje određene oblasti u kojima se trebaju angažirati obje strane, da sarađuju. Pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za prihvatanje zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija treba ‘de facto’ priznti Kosovo”, naglasila je Von der Leyen.

Govoreći o planu EK-a, kazala je da se ekonomije zemalja Zapadnog Balkana moraju približiti evropskoj ekonomiji, podsjetivši da već postoji plan vrijedan 30 milijardi eura za investiranje u regiji, kao što je izgradnja infrastrukture.

Istakla je da EU želi pomoći da se udvostruče prihodi ekonomija zemalja Zapadnog Balkana u narednom desetljeću.

Ursula Von der Leyen je iznijela podatak da je ekonomija Kosova 27 posto srednje vrijednosti EU ekonomije i da se treba uraditi još mnogo posla.

Osmani je kazala da je važno da se na decembarskom sastanku Vijeća EU-a unaprijedi status Kosova u zemlju kandidata.

“Kosovo je sada spremno za sljedeći korak, za koji svakodnevno radi, punu integraciju u euroatlantske institucije. Za budućnost u EU i NATO-u to nije samo cilj, to je osnovni motiv koji formira moćno djelovanje naših institucija”, naglasila je.

Osmani: Kosovo opredijeljeno da poštuje Ustav

Potencirala je važnost da EU ukloni kaznene mjere protiv Kosova, zato što su institucije Kosova preduzele korake ka održavanju novih izbora na sjeveru Kosova.

Osmani je istakla da je Kosovo opredijeljeno da poštuje svoj Ustav, koji pruža prava manjinskim zajednicama veća nego u drugim zemljama Evrope.

Predsjednica Kosova je govorila i sveobuhvatnom plani koji je danas predstavila predsjednica EK-a, a koji je zasnovan na četiri stuba i označava važan korak ka integraciji u zajedničko evropsko tržište.

Rekla je da ovaj plan, između ostalog, predviđa podršku EU-a kroz povećanu finansijsku pomoć reformama koje se moraju preduzeti u procesu integracija.

Predsjednica EK-a boravi u četvorodnevnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada