Plenković: Zalažemo se da BiH što prije otvori pregovore s EU-om

Hrvatski premijer je tokom posjete Sarajevu rekao da je zbrinjavanje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori odgođeno do 2028. godine.

Andrej Plenković kaže kako je sadašnja vlast u BiH napravila iskorak ka boljem funkcioniranju države (Anadolija)

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će se zalagati da Bosna i Hercegovina što prije otvori pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, ističući kako je to strateški interes Hrvatske i ujedno doprinos stabilnosti zemlje, ali i cijele regije.

Plenković je ovo kazao tokom radne posjete Bosni i Hercegovini, nakon što se u Sarajevu sastao s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Hrvatski premijer je nakon susreta ocijenio kako je sadašnja vlast u Bosni i Hercegovini napravila iskorak ka boljem funkcioniranju države, a to je sada najvažnije iskoristiti kako bi se ojačala evropska perspektiva zemlje, prenosi Hina.

Prolongiran rok za otpad na Trgovskoj gori

“Bosna i Hercegovina na taj način pokazuje institucionalnu stabilnost i jača kredibilitet na europskom putu”, kazao je Plenković, koji očekuje kako će popis reformi koje je definirala Unija biti ozbiljno shvaćen i da će biti ostvareni davno zacrtani ciljevi.

“Dogodi li se to, svima nama koji smo zagovornici Bosne i Hercegovine bit će puno lakše zagovarati pozitivne odluke u tijelima EU-a”, rekao je on, podsjećajući kako je sada pravo vrijeme za napredak, jer je 2024. izborna godina u EU, pa će proširenje biti manje u fokusu.

Istaknuo je i kako je nužno da Hrvatska i Bosna i Hercegovina bliže sarađuju na rješavanju problema ilegalnih migracija, jer su obje izložene tom izazovu.

Plenković je spomenuo i pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, najavivši kako je hrvatska Vlada sa Slovenijom dogovorila da se taj otpad barem do 2028. godine odlaže u skladištima nuklearke Krško, čime se ostavlja dovoljno vremena za konačne odluke o ovom pitanju.

Borjana Krišto kazala je kako su odnosi dvije države dobri i prijateljski te izrazila zahvalnost Plenkoviću i hrvatskoj Vladi na svemu što čine u znak podrške Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu.

Proveđenje reformi i ekonomsko jačanje zemlje

“Njihova pomoć i potpora su nemjerljivi”, rekla je ona, dodajući kako je to značajno ne samo za Hrvate u Bosni i Hercegovini, nego i za sve njene građane.

Dodala je da vjeruje u skoro otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine i EU, jer smatra da su sadašnje bh. vlasti napravile veliki iskorak u provedbi reformi i ekonomskom jačanju zemlje.

Plenković se sastato i s članovima rukovodstva Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a potom će posjetiti Fojnicu i Kiseljak.

Izvor: Agencije