Predsjednica Kosova u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj

Vjosa Osmani će u Zagrebu razgovarati s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Jedan od ranijih susreta Osmani i Milanovića (EPA - Ilustracija)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani dolazi u utorak, na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, u zvaničnu dvodnevnu posjetu Hrvatskoj, saopćeno je u Zagrebu.

Prvog dana posjete, ona će u Zagrebu odvojeno razgovarati s Milanovićem, premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Milanović i Osmani razgovarat će o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, političkoj i sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi, aktuelnim događanjima na sjeveru Kosova, kao i evropskoj i euroatlantskoj perspektivi Kosova i ostalih državi na jugoistoku Evrope.

Univerzalno priznavanje Kosova

U saopćenju se ističe da Hrvatska podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući podršku za dodjelu statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Milanović je više puta javno pozvao članice EU-a koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. Također se podsjeća da je Milanović nedavno u govoru u Ujedinjenim narodima naglasio da Hrvatska “zagovara univerzalno priznavanje Republike Kosova i njeno pravo na postojanje kao ravnopravnog člana zajednice naroda”.

Tokom boravka u Hrvatskoj predsjednica Kosova će se sastati i s predstavnicima albanske zajednice, a osim Zagreba, posjetit će Karlovac i Rijeku.

Izvor: Agencije