Mitropolit Mihailo: Plan je aneksija Crne Gore

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve kaže da su ‘Otvoreni Balkan’ i popis stanovništva politički instrumenti koji otvaraju vrata većem utjecaju Srbije na Crnu Goru.

Mitropolit kaže da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima status 'nedodirljivosti' (Reuters)

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo je izjavio da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) na vlasti u Crnoj Gori od parlamentarnih izbora 2020. godine i da, zajedno s “prosrpskim političkom blokom”, ima cilj da “slomi ustavni poredak” i da “anektira” Crnu Goru Srbiji.

U intervjuu podgoričkoj Pobjedi ocijenio je da su projekat “Otvoreni Balkan” i predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori politički instrumenti kojima SPC i prosrpski politički blok “širom otvaraju vrata” za veći utjecaj Srbije na Crnu Goru, prenosi Beta.

Kazao je da ni bivša, ni sadašnja vlast u Crnoj Gori nisu bile naklonjene CPC-u, da to potvrđuje Temeljni ugovor potpisan sa SPC-om, a koji toj crkvi “daje arbitražni status u državnim i političkim pitanjima i ustoličuje je u statusu vladajućega političkoga ideologa i arbitra u pitanjima ekonomije, kulture, kulturnog nasljeđa”.

‘SPC ima status nedodirljivosti’

Mitropolit CPC-a je mišljenja da SPC u Crnoj Gori ima status “nedodirljivosti” i odgovornost za to najviše pripisuje prethodnoj vlasti, predvođenoj Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

“Nisu ove nove vlasti upisale crkvenu imovinu, crnogorsko sakralno i kulturno nasljeđe u vlasništvo SPC-a. Taj posao su uradile prethodne [vlasti]”, kazao je on.

Prethodne vlasti su, po Mihailovim riječima, jedine odgovorne što je “Crkva Srbije” desetljećima devastirala crnogorske pravoslavne hramove i crkve, brišući svaki trag kulture i tradicije Crne Gore.

Mitropolit CPC-a očekuje da će u Vaseljenskoj patrijaršiji biti pokrenuto pitanje autokefalnosti CPC-a.

Saopćio je podatak da je od promjene vlasti nakon izbora 2020. godine država pomogla tu crkvu s ukupno 5.400 eura, a da je ta pomoć ranije iznosila 48.000 eura godišnje.

Izvor: Agencije