Bez dogovora o formiranju nove vlade Crne Gore

Mandatar Miodrag Lekić počeo je jutros, na osnovu ovlaštenja Skupštine, a protivljenje predsjednika Đukanovića, pregovore za sastav nove vlade s predstavnicima parlamentarne većine.

Potpise na zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Parlamenta nisu dostavili SNP, GP URA i Civis (EPA - Arhiva)

Sastanak predstavnika parlamentarne većine o formiranju nove vlade Crne Gore završen je u Podgorici, a potpisi za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi se odlučivalo o tom pitanju nisu prikupljeni, javlja RTCG.

Potpise na zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Parlamenta nisu dostavili SNP, GP URA i Civis, prenosi agencija FoNet.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da misli kako bi predsjednica Skupštine Danijela Đurović i predsjednik države Milo Đukanović trebalo da naprave dogovor da istog dana budu raspisani i parlamentarni i predsjednički izbori.

Mandatar Miodrag Lekić počeo je jutros, na osnovu ovlaštenja Skupštine, a protivljenje predsjednika Đukanovića, pregovore za sastav nove vlade s predstavnicima parlamentarne većine i najavio da bi ona mogla biti formirana do 20. januara.

Još jedan neuspjeli pokušaj formiranja vlade

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, Mandić je rekao da sa žaljenjem konstatuje da nisu uspjeli da završe ono što su počeli da rade 1. septembra.

“Mi smo 1. septembra kroz mukotrpne razgovore došli do sporazuma, pa onda i do imena mandatara. Ali nažalost, nismo imali sve potpise i tada su nam nedostajala četiri potpisa URA-e i Civisa. Nakon toga smo vodili razgovore i dogovorili se da podijelimo vladu po sistemu da oni koji su bili u vladi koju je podržao DPS (URA, SNP i Civis) dobije polovinu vlade, odnosno deset resora. Da mandatar ima takozvani zlatni glas, a da deset resora podijele DF i Demokrate, s tim što bi mi imali manji dio i imali bi simboličnu ravan u vladi i dobili bi mesto predsjednika parlamenta”, kazao je Mandić.

On je konstatovao da su nakon tih dogovora imali i lokalne izbore, koji su, kako je naglasio, pokazali da je Demokratski front sačuvao i unaprijedio svoju snagu.

“Mi nismo uzimali to u obzir, držali smo se dogovora. Mi smo iskreni partner. Nismo nijednom otvorili tu temu, ali smo danas dobili dodatne argumente od onih koji ne žele da potpišu zahtjev za sjedniciu Skupštine za izbor nove vlade. Nešto im nije jasno, pa ima nedefinisanih stvari, pa bi njihovi odbori morali da se odluče o učešću DF-a i tako dalje. Prepoznajemo isti rukopis koji je postojao i 2020. godine i nije dobar za političko partnerstvo”, ukazao je Mandić.

Brojni izazovi

Kako je naglsio, postoje brojni izazovi, prevashodno da se izaberu sudije Ustavnog suda, uz to da se izabere vrhovni državni tužilac, a i da se izaberu članovi Sudskog vijeća.

“Mislimo da Đurović i Đukanović treba u najskorije vrijeme da naprave dogovor da istog dana budu raspisani predsjednički i parlamentarni izbori. To je racionalno”, poručuje Mandić.

Osim Lekića, sastanku u Skupštini prisusutvovali su Mandić, lideri Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Prave Crne Gore Marko Milačić, Radničke partije Maksim Vučinić, Civisa Srđan Pavićević, Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović i funkcionerka te partije Ana Novaković Đurović i čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Izvor: Agencije