Sofija spremna na deeskalaciju sa Skopljem pod uvjetima

Ministar vanjskih poslova kaže da je inajvažniji uvjet uključivanje Bugara u Ustav Sjeverne Makedonije, upozorivši da u toj zemlji postoji antibugarska propaganda.

Povratak na situaciju od prije desetak dana nas ne zadovoljava, kazao je Nikolaj Milkov (EPA)

Ministar vanjskih poslova Bugarske Nikolaj Milkov izjavio je da je Sofija spremna za deeskalaciju u odnosima sa Skopljem pod određenim uvjetima.

Prema njegovim riječima, najvažniji uvjet je uključivanje Bugara u Ustav Sjeverne Makedonije, upozorivši da u toj zemlji postoji antibugarska propaganda, prenosi Tanjug.

Milkov je za bugarsku državnu televiziju (BTV) istakao da u slučaju sekretara bugarskog udruženja “Car Boris Treći”, koji je pretučen 19. januara u Ohridu, makedonska policija ispituje aktiviste iz Bugarske, umjesto prave napadače, što je veliki problem.

Povlačenje ambasadora iz Skoplja

“Spremni smo za deeskalaciju u odnosima pod određenim uvjetima. Povratak na situaciju od prije desetak dana nas ne zadovoljava. Konkretno, tražimo zaštitu prava tamošnjih Bugara”, rekao je on.

Milkov, također, kaže da se ne slaže sa stavom makedonskog predsjednika Steve Pendarovskog da se slučaj prebijanja Pendikova koristi u unutrašnje političke svrhe u Bugarskoj.

Vlada Bugarske u tehničkom mandatu saopćila je prošle sedmice da povlači ambasadora iz Skoplja Angela Angelova i najavila reviziju projekata sa Sjevernom Makedonijom.

Izvor: Agencije