Srbija: Odbačene prijave protiv dužnosnika i desničara zbog podrške Wagneru

Grupa aktivista podnijela je krivične prijave zbog djelovanja ruske paravojne grupe u Srbiji, ali je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo prijave.

Na ruskim portalima i društvenim mrežama pojavili su se oglasi u kojima Wagner poziva dobrovoljce iz Srbije da se priključe toj paravojnoj grupi (Reuters)

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave protiv ambasadora Rusije u Srbiji, direktora Bezbednosnoinformativne agencije (BIA) te protiv osoba iz desničarske organizacije Narodne patrole koja podržava rusku paravojnu grupu Wagner.

Grupa aktivista podnijela je prošle sedmice krivične prijave zbog djelovanja grupe Wagner i njenih pristalica u Srbiji te protiv ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Prijave je podnio čelnik građanske organizacije “Oktobar”, beogradski advokat Čedomir Stojković, optužujući grupu Wagner da regrutira državljane Srbije za sudjelovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prijave su podnesene protiv ambasadora Bocan-Harčenka i neimenovanih djelatnika u ruskoj ambasadi i Ruskom domu, protiv više NN osoba koja su u vezi sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom u Nišu, protiv dvije osobe iz desničarske grupe Narodne patrole, zbog  organiziranja učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu te protiv Vulina, zbog zloupotrebe službenog položaja, prenosi Hina.

Tužilaštv: Ne postoji osnova sumnje

Srbijanski predsjednik Alakesamdar Vučić je početkom prošle sedmice kritizirao pozive na ruskim portalima i društvenim mrežama zbog objavljivanja oglasa u kojima Wagner poziva dobrovoljce iz Srbije da se priključe toj paravojnoj grupi.

Vučić je odbacio navode da Wagner djeluje u Srbiji, ali je rekao da bi Rusija trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz grupu Wagner u Ukrajini.

U saopćenju objavljenom na internet stranici Višeg javnog tužilaštva navodi se da su prijave odbačene jer ne postoji osnova sumnje da je učinjeno prijavljeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se tretira po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo smatra da su navodi krivičnih prijava zasnovani na neutemeljenim tvrdnjama i nizu pretpostavki da prijavljene osobe potiču građane Srbije da sudjeluju u oružanom sukobu u Ukrajini, kao pripadnici vojnih ili paravojnih jedinica koje se bore na strani Rusije, te da im organiziraju obuku, osiguravaju opremu i sredstva za “učešće u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi”.

Podnositelj prijave se poziva na činjenice za koje smatra da su “opšte i javno poznate, pa usled toga i neupitne”, navodi Tužilaštvo, po čijoj ocjeni one “u pravnom smislu nemaju taj karakter”, a pojedine navode iz prijave vidi kao ” “kontradiktorne”.Tužilašvo: Grafit ne nože izazvati mržnju

Više javno tužilaštvo odbacilo je i krivičnu prijavu protiv D.K. i više NN osoba iz ekstremno desne organizacije Narodne patrole zbog izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, jer su tokom januara ove godine na više lokacija u Beogradu crtali grafite s logom Wagnera.

Mural posvećen ruskoj paravojnoj grupi

I ta je prijava odbačena, jer “ne postoje osnove sumnje da je učinjeno prijavljeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Crtanje tog grafita, po navodima Tužilaštva, ne može izazivati ili raspirivati nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, ili biti poziv na “ubijanje Ukrajinaca”, kako to tvrdi podnositelj prijave.

Grafit ne sadrži tekstualne poruke i grafičke simbole kojima bi se u aktualnom sukobu između Rusije i Ukrajine izazvala i produbljivala nacionalna mržnja između pripadnika ruskog i ukrajinskog naroda koji žive na teritoriju Srbije, istaknulo je Tužilaštvo.

Mural posvećen ruskoj grupi Wagner, oslikan ispod mosta na Savi u širem središtu Beograda, antiratni aktivisti su u međuvremenu dva puta prefarbali – prvi puta porukom “NO WAR”, a potom zelenom bojom.

Izvor: Agencije