Escobar: Teške posljedice ako Crna Gora ne riješi političku krizu

Crna Gora je u dubokoj krizi, blizu je institucionalnog kolapsa, kakvog skoro nisam vidio u bilo kojoj zemlji. Nema vlade, rekao je specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara podsjetio je da na proljeće ističe mandat predsjednika Mila Đukanovića (EPA)

Specijalni izaslanik SjedinjenihAmeričkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar upozorio je na “mnogo mogućih posljedica” ako Crna Gora ne riješi višemjesečnu duboku političku i institucionalnu krizu.

“Crna Gora je u dubokoj krizi. Blizu je institucionalnog kolapsa, kakvog skoro nisam vidio u bilo kojoj zemlji. Nema vlade. Pale su dvije vlade i nije bilo napretka u formiranju još jedne. Nemaju kvorum u Ustavnom sudu, koji bi mogao potvrditi nove izbore”, rekao je on za Glas Amerike (VoA).

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara podsjetio je da na proljeće ističe mandat predsjednika Mila Đukanovića.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović nedavno je raspisala predsjedničke izbore za 19. mart.

“Može se dogoditi da nemaju predsjednika da povjeri mandat, da nemaju vladu da krenu naprijed i Ustavni sud da odobri sve odluke i potvrdi rezultate izbora”, naglasio je Escobar.

Popuniti upražnjena mjesta u Ustavnom sudu

Američki zvaničnik je ponovio da je glavni zadatak da se odmah popune upražnjena mjesta u Ustavnom sudu, “a zatim da se ide na izbore”.

“Moraju početi s Ustavnim sudom. I van toga, vjerujemo, ankete pokazuju, ogromna većina građana želi nove izbore. I to je gdje bi trebali početi”, smatra Escobar.

Pozivajući se na mišljenje Venecijanske komisije, poručio je da je veoma opasna bilo kakva pomisao da se “Ustav mijenja prostom većinom”.

“Već smo rekli da nismo sigurni da bi to bila ustavno validna vlada. Nismo sigurni da bi se mogli osloniti na odluke takve vlade. Ohrabrili smo ih da to ne rade”, zaključio je Escobaron.

Parlamentarna većina proglasila je krajem decembra lidera DEMOS-a Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku, koje je prethodno usvojila u Skupštini, uprkos negativnom mišljenju Venecijanske komisije.

Propali pregovori o formiranju nove vlade

Zvaničnici SAD-a i Evropske unije upozorili su da ne bi trebalo birati vladu na osnovu tih izmjena.

Pregovori o formiranju vlade su u međuvremenu propali.

Aktuelna vlada premijera Dritana Abazovića je u tehničkom mandatu, nakon što joj je izglasano nepovjerenje prije više od pet mjeseci.

Ustavni sud je u međuvremenu u blokadi, jer od ukupno sedam, trenutno ima samo troje sudija i nema kvoruma za odlučivanje o ključnim pitanjima u zemlji.

Zvaničnici zemalja članica EU-a više puta su upozorili Podgoricu na prijetnju zaustavljanja pregovora o pristupanju ako se ne obezbijedi puna funkcionalnost Ustavnog suda.

U Crnoj Gori je trenutno u toku novi proces izbora sudija, nakon što prethodni kandidati nisu dobili neophodnu podršku u Skupštini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada