Vučić: Za Srbiju su Krim i Donbas dio Ukrajine

Nismo u mogućnosti i ne možemo podržati invaziju Rusije na Ukrajinu; za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati, kaže predsjednik Srbije za Bloomberg.

Aleksandar Vučić je zahvalan Rusiji za podršku u vezi s Kosovom (AP)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zahvalan Moskvi za podršku u vezi s Kosovom, ali da ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.

Vučić, za koga Bloomberg kaže da je prethodnih godina imao desetke sastanaka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je uzeo časove ruskog jezika da bi mogao na ruskom razgovarati s njim, kazao je da s ruskim liderom nije razgovarao “mnogo meseci”, piše američka medijska kompanija.

“Mi smo na samom početku rekli da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati”, rekao je Vučić u utorak za Bloomberg u Beogradu, uoči odlaska u Davos.

‘Ne’ ekonomskim sankcijama Rusiji

Bloomberg navodi da se Srbija ekonomski godinama pomjera iz “ruske orbite” i da Rusija ima udio od oko šest posto u srbijanskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, dok je Evropska unija daleko najveći partner.

Ipak, Srbija se u Evropi i dalje izdvaja stavom prema Rusiji, navodi Bloomberg, i podsjeća da aviokompanija Air Serbia nije ukinula direktne letove do Rusije i da je u Beograd došlo mnogo Rusa od početka invazije.

Vučić je kazao da je zahvalan Rusiji za podršku u vezi s Kosovom i da Srbija zato ne može podržati ekonomske sankcije protiv Moskve, prenosi Beta.

“Bili smo pod sankcijama gotovo deset godina, zapravo osam godina, i ne verujemo da je to rešenje”, rekao je Vučić.

O rješavanju kosovskog pitanja kazao je da je znatno realnije ići naprijed malim koracima, nego očekivati neki veliki i brzi dogovor, koji bi uključivao priznanje Kosova od Srbije.

‘Evropska unija je naš jedini put’

“Moramo da malim koracima promenimo situaciju na terenu, da izgradimo poverenje između dve strane i onda da vidimo kako možemo da pristupimo svemu ostalom. Ne treba sanjati nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi”, kazao je Vučić.

O ulasku Srbije u EU izrazio je uvjerenje da će građani Srbije, kada i ako taj izbor bude stavljen pred njih na referendumu, glasati za pridruživanje Uniji.

Dodao je da će, da bi se to dogodilo, biti potrebna uvjeravanja da je članstvo u EU realno.

“Znam da je EU naš put. Nema drugih puteva”, naveo je predsjednik Srbije.

Izvor: Agencije