Osmani s Cholletom: Srbija, uz pomoć Rusije, destabilizira regiju

Predsjednica Kosova sastala se s visokom delegacijom američkog State Departmenta te se zahvalila na proaktivnom angažiranju SAD-a u procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Vjosa Osmani i Derek Chollet potvrdili su odlične odnose Kosova i Sjedinjenih Američkih Država (Anadolija)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u srijedu s visokom delegacijom američkog State Departmenta, koju je predvodio Derek Chollet, te se zahvalila na proaktivnom angažiranju Sjedinjenih Američkih Država u procesu dijaloga Kosova i Srbije.

U američkoj delegaciji su bili i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu Spencer Boyer i ambasador SAD-a na Kosovu Jeffrey Hovenier, saopćeno iz Predsjedništva Kosova, prenosi Anadolija.

Osmani i Chollet potvrdili su odlične odnose Kosova i SAD-a, kao glavnog saveznika Kosova, te posvećenost daljem jačanju saradnje.

Osmani je zahvalila SAD-a na učešću u procesu dijaloga Kosova i Srbije, ističući da je pojačano angažiranje Amerike ključno za osiguravanje uspješnog ishoda za dobrobit građana Kosova.

Predsjednica Kosova je navela da konačni sporazum, koji se treba zasnivati na međusobnom priznanju, ima za cilj poboljšanje života građana i postizanje održivog i dugoročnog mira u regiji.

‘Savezništvo i bliskost Srbije s Rusijom

“Kosovo je spremno nastaviti, s punom posvećenošću, da bude konstruktivna strana, koordinirana sa SAD-om, dajući prijedloge koji doprinose postizanju takvog sporazuma”, rekla je Osmani.

Na sastanku u Prištini je govorila i o najnovijim dešavanjima na Kosovu i regiji, ističući savezništvo i bliskost Srbije s Rusijom i opasnosti koje taj odnos predstavlja ne samo za Kosovo, već i za euroatlantski savez.

Ocijenila je da Srbija, uz podršku Rusije, nastavlja biti destabilizirajuća sila i prijetnja održivom miru u regiji.

Visoka delegacija State Departmenta sastala se i s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Izvor: Agencije