Preminuo osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin

ICTY je Brđanina 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

U svom zahtjevu iz 2019. godine, Brđanin je naveo da se nakon izdržavanja dvije trećine zatvorske kazne planira vratiti da živi u Banjoj Luci (EPA)

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin preminuo je na Univerzitetskom kliničkom centru bh. entiteta Republika Srpska, potvrđeno je za “Nezavisne” iz te ustanove, prenosi agencija Fena.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove pustio je na prijevremenu slobodu Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina (ARK), kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.

U odluci Mehanizma, sa koje je skinut pečat tajnosti nakon što je Brđanin prebačen u Bosnu i Hercegovinu, navodi se kako je Brđanin 2019. godine odslužio dvije trećine kazne, te da postoje “uvjerljivi humanitarni razlozi“ za njegovo prijevremeno puštanje.

Predsjednica Mehanizma, sutkinja Graciela Gatti Santana, u odluci je pojasnila da je Brđanin u augustu ove godine zatražio prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu uvjerljivih humanitarnih razloga, kao i da je imala informacije iz Pritvorske jedinice UN-a o “nedavnom i očigledno ozbiljnom pogoršanju Brđaninovog zdravstvenog stanja“.

Progoni, mučenje, deportacije…

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije izvijestila da je Brđanin prije godinu dana prebačen iz zatvora u Danskoj u Pritvorsku jedinicu UN-a, kao i da su njegovi raniji zahtjevi za puštanjem na prijevremenu slobodu bili odbijeni.

U svom zahtjevu iz 2019. godine, Brđanin je naveo da se nakon izdržavanja dvije trećine zatvorske kazne planira vratiti da živi u Banjoj Luci.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, ICTY je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u BiH.

Od 2008. godine Brđanin je zatvorsku kaznu služio u Danskoj.

Izvor: Agencije