Albanija će sa dva satelita nadzirati teritoriju

Vlada u Tirani je potpisala sporazum vrijedan 6,2 miliona eura s američkom kompanijom Satellogic USA Inc.

Albanski premijer kaže kako će sateliti dovesti do novog nivoa policijskog rada u borbi protiv korupcije (EPA)

Albanija je postigla trogodišnji sporazum s američkom kompanijom o upotrebi satelita kojim će ova balkanska države moći snimati svoju teritoriju.

Vlada Albanije potpisala je sporazum vrijedan 6,2 miliona eura s kompanijom Satellogic USA Inc. iz američke države Sjeverna Karolina, navodi se u saopćenju iz kabineta premijera Edija Rame, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Prema sporazumu, Albanija će imati prioritetni pristup prema dva satelita, koji će biti nazvani “Albanija 1” i “Albanija 2”, a trebaju biti lansirani zajedno s drugim satelitima kompanije preko SpaceX-a.

Kompanija Satellogic treba obučavati stručnjake u albanskoj Vladi koji će analizirati i širiti raznim ministarstvima proizvode dobijene satelitskim snimanjem.

Novi nivo policijskog rada

Zvaničnici su rekli kako će snimci omogućiti Albaniji da rješava pitanja oko poljoprivrednog upravljanja, nadzora životne okoline te da provodi policijske aktivnosti kao što su nadzor uzgoja ilegalnih biljaka, ilegalne izgradnje, saobraćaja, granične sigurnosti i požara.

Albanski premijer rekao je kako će sateliti dovesti do novog nivoa policijskog rada u borbi protiv korupcije i jačanja vladavine prava.

Vlada također planira uskoro kupiti naoružane dronove za borbu protiv terorizma ili potencijalnog neprijatelja, rekao je Rama.

Izvor: Agencije