Vučić: Protiv Srbije se vodi hibridni rat i prljava kampanja

‘Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu’, poručio je Vučić u svom obraćanju na Generalnoj skupštini UN-a dodavši da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum za BiH, uprkos neistinama koje se mogu čuti.

Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu - da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrijediti za sve, rekao je predsjednik Srbije (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je na Generalnoj skupštini UN-a istakao da se protiv Srbije “u delu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja”, ilustrirajući to ocjenama da je Srbja prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede.

“Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu”, poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum za BiH, uprkos neistinama koje se mogu čuti, prenosi Hina.

Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu – da načelo nepovredivosti granica mora pođednako vrijediti za sve, rekao je predsjednik Srbije.

“Nepravda učinjena bilo gde pretnja je pravdi i opomena svima”, rekao je Vučić te naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.

Ocijenio je i da se ovogodišnja debata u New Yorku odvija “u uslovimama narušenog svetskog mira u razmerima koji nisu viđeni od Drugog svetskog rata i osnivanja UN-a”.

Slučaj Kosova

Srbija, istakao je, poštuje integritet Ukrajine, ali politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, po njegovoj ocjeni, “nikome ne može doneti dobre rezultate”.

Utvrdio je i kako ni od jednog sagovornika nije čuo “racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je ‘grubo narušen’ u slučaju Kosova”.

To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO-om, čije odredbe su predviđale donošenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije, rekao je Vučić.

Poručio je i da će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Evropske unije “jer je bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati”.

Izvor: Agencije