Sastanak čelnika Srbije i Kosova 18. avgusta u Briselu

Glasnogovornik EK-a je rekao da ne može predvidjeti ishod sastanka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, ali da njih dolazak u Brisel predstavlja važan korak.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (EPA)

Čelnici Srbije i Kosova sastat će se 18. avgusta u Briselu kako bi razgovarali o ublažavanju napetosti u odnosima dvije zemlje, saopćila je u petak Evropska komisija (EK)

“Cilj predstojećeg sastanka u Briselu je pokretanje dijaloga između Prištine i Beograda na najvećem nivou jer je to u ovom trenutku neophodno”, rekao je glasnogovornik EK-a Peter Stano, prenosi Hina.

Napetosti su dovedene do tačke usijanja prošle sedmice nakon što je Priština objavila da će Srbi sa sjevera zemlje, koji koriste srpske registracijske tablice na automobilima, morati zatražiti tablice koje izdaju institucije Kosova.

Srbija osporava nezavisnost Kosova

Nakon protesta ta je odluka odgođena na mjesec dana, ali i dalje stvara napetosti između Srbije i Kosova koje je prije 14 godina proglasilo neovisnost od Srbije.

Stano je rekao da ne može predvidjeti ishod sastanka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, ali da sama činjenica da dolaze u Brisel predstavlja važan korak.

Kosovo je do sada priznalo stotinjak zemalja, ali ne i Srbija.

Izvor: Agencije