Vlada S. Makedonije proglasila energetsku krizu

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je odluke o postojanju krizne situacije u snabdijevanju toplotnom energijom na području grada Skoplja i u snabdijevanju strujom na teritoriji cijele države.

Proglašeno krizno stanje u snabdijevanju toplotnom i električnom energijom trajat će 30 dana od dana početka primjene ovih odluka. (Reuters)

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je u četvrtak odluke o postojanju krizne situacije u snabdijevanju toplotnom energijom na području grada Skoplja i u snabdijevanju strujom na teritoriji cijele države.

Kako je saopšteno poslije 74. sjednice, obje odluke donijete su na prijedlog Upravnog odbora za koordinaciju i upravljanje u sistemu upravljanja krizama i počet će da se primjenjuju od 1. septembra 2022. godine, prenosi Beta.

Proglašeno krizno stanje u snabdijevanju toplotnom i  električnom energijom trajat će 30 dana od dana početka primjene ovih odluka.

Nedostatci energije

Prvu odluku vlada Dimitra Kovačevskog je, precizira se, donijela zbog nedostatka toplotne energije, mogućnosti korištenja alternativnog goriva i stanja na tržištu toplotne energije, a drugu zbog nedostatka električne energije i stanja na tržištu električne energije.

Od dana početka primjene ovih odluka Komisija za praćenje stanja u snabdijevanju električnom energijom i za praćenje stanja u snabdijevanju toplotnom energijom kontinuirano će pratiti, analizirati i procjenjivati stanje na tržištu električne i toplotne energije i predlagati mjere u skladu sa uredbama kojima se uređuju kriteriji i uvjeti za proglašenje kriznog stanja.

Izvor: Agencije