Serveri Vlade Crne Gore i državnih organa pod cyber napadima

Preliminarni podaci pokazuju da se radi o najsofisticiranijim napadima koji su se do sada desili u Crnoj Gori, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Za sada je potvrđeno da je ranim otkrivanjem napada omogućeno da ključni sistemi ostanu zaštićeni (EPA)

IT infrastruktura Vlade Crne Gore je na meti cyber napada, najsofisticiranijim do sada, a stručnjaci Ministarstva javne uprave rade na utvrđivanju štete, saopšteno je iz crnogorske vlade, prenosi Tanjug.

“Preliminarni podaci pokazuju da se radi o najsofisticiranijim napadima koji su se do sada desili u Crnoj Gori, te da se sastoje od kombinacije nekoliko različitih metoda cyber napada”, navodi se u saopštenju.

Za sada je potvrđeno da je ranim otkrivanjem napada omogućeno da ključni sistemi ostanu zaštićeni, ali se obim štete utvrđuje nakon čega će biti date i preciznije informacije.

Dodaje se da je zvanični portal vlade bio privremeno zatvoren, odnosno izolovan, u cilju adekvatnije odbrane od cyber napada na vladinu infrastrukturu.

Vladina infrastruktura meta napada

“Građani mogu bezbjedno koristiti vladine servise koji su u funkciji”, poručili su iz vlade.

“Da, Vladina infrastruktura je meta sajber napada. U ovom trenutku možemo potvrditi da se radi o najsofisticiranijim napadima u Crnoj Gori, te da ih karakteriše kombinacija nekoliko metoda napada. Napadi su usmjereni na enkripciju podataka, takozvani ransomware”, kazao je za crnogorski portal CdM generalni direktor Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost pri MJU Dušan Polović.

CdM piše da napad dolazi dva dana nakon što je u Skupštini izglasano nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića.

Slična situacija se dogodila i nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića, piše CdM.

Izvor: Agencije