Brankica Janković: Na naslovnici ženu možete vidjeti ili golu, ili mrtvu

Nasilje nad ženama jedan je od najvećih i za rješavanje najteži društveni problem, o kojem treba da se razgovara i u parlamentu, kaže povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji.

Od početka 2022. u porodičnom nasilju ubijeno je 18 žena, a svaka peta žena u Srbiji doživi nasilje u partnerskoj vezi, objavio je Republički zavod za statistiku (Getty Images)

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković ocijenila je da je nasilje nad ženama jedan od najvećih i za rješavanje najteži društveni problem, jer su korijeni diskriminacije duboki.

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 18 žena, a svaka peta žena u Srbiji doživi nasilje u partnerskoj vezi, objavio je Republički zavod za statistiku.

Janković je za RTS istakla da je teško problem riješiti samo zakonima i da nijedan zakon nije dobar ako se ne primjenjuje, prenosi Tanjug.

Duboki korijeni rodne diskriminacije

Ona kaže da je nasilje nad ženama jedan od najvećih i za rješavanje najteži društveni problem, o kojem treba da se razgovara i u parlamentu.

“Koreni diskriminacije su duboki, rodne uloge i pogled na ženu kao na vlasništvo je toliko duboko ukorenjen da ne može tek tako da se reši i rodno zasnovano nasilje je najkompleksniji problem”, smatra Janković.

Ističe da je teško taj problem riješiti samo zakonima i kaže da nijedan zakon nije dobar ako se ne primjenjuje.

“Ima prostora za unapređenje, ali ne treba sada da donosimo novi zakon. Treba da delujemo na uzroke jer živimo u društvu u kojem nasilje postaje nešto što je normalno”, naglašava Janković.

‘Patrijarhalno, mizogino i seksističko društvo’

Ona kaže i da se žene jesu ohrabrile i da se nasilje danas u mnogo većoj mjeri prijavljuje.

“O nasilju se dugo nije govorilo, to je bila unutrašnja, porodična stvar. Zakonodavni okvir jeste unapređen i zabrana prilaska je samo jedna od mera zaštite”, navodi Janković.

Kaže da treba raditi na unapređenju metodologije za procjenu rizika i ističe da neće svaki femicid biti spriječen, ali da je najbitnije da se nijedan ne dogodi zbog propusta državnih organa.

“Najbitnija je izmena kulturnog obrasca i svesti. Mi i dalje živimo u patrijarhalnom, često mizoginom i seksističkom društvu. Ženu ćete na naslovnoj strani videti samo golu ili ubijenu. Vrlo retko ćete je videti [drugačije], uglavnom samo političarku ili ako postigne neki veliki uspeh kao Konstrakta”, ističe Janković.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada