Istraživanje: U Srbiji 84 posto građana protiv sankcija Rusiji

Protiv ulaska u NATO je ogromna većina od 88 posto građana Srbije, a za Otvoreni Balkan zalaže se više od 55 posto građana.

Kada je riječ o rejtingu stranaka, istraživanje je pokazalo da bi sada za Srpsku naprednu stranku glasalo više od 42 posto ljudi (Al Jazeera)

Ubjedljiva većina građana Srbije protivi se uvođenju sankcija Rusiji, članstvu u NATO i članstvu u EU ako je uslov za to priznanje Kosova, a kada je riječ o političkim strankama najveću podršku i dalje uživa Srpska napredna stranka (SNS), pokazalo je istraživanje Nove srpske političke misli (MSPM) objavljeno u novom broju Nedeljnika, prenosi Beta.

Broj građana koji smatraju da ne treba uvesti sankcije Rusiji raste i takav stav sada ima 84 posto građana. Čak 60 posto građana kaže da to ne treba uraditi ni ako Evropska unija zaprijeti sankcijama Srbiji, dok oko 19 posto ispitanih kaže da bi u tom slučaju trebalo odobriti sankcije.

Na pitanje ko bi trebalo da bude glavni vanjskopolitički partner i oslonac Srbije, 35 posto ispitanija ne zna šta da odgovori, oko 25 posto navodi Rusiju, a 21,4 posto Evropsku uniju odnosno Njemačku.

Ogromna većina protiv ulaska u NATO

Nešto više od 36 posto građana podržava ulazak u EU, dok je skoro 44 posto protiv, ali ako je uslov za to priznanje Kosova, onda je protiv 82 posto.

Protiv ulaska u NATO je ogromna većina od 88 posto građana Srbije, a za Otvoreni Balkan zalaže se više od 55 posto građana.

Kada je riječ o rejtingu stranaka, istraživanje je pokazalo da bi sada za Srpsku naprednu stranku glasalo više od 42 posto ljudi, za socijaliste 9,4 posto, za opoziciju bez obzira na stranku oko osam posto, za Novi DSS 6,1 posto i za novoosnovanu Srbiju Centar skoro šest posto.

Prema ovom istraživanju više od pet posto građana podržalo bi Stranku slobode i pravde, Akciju 4,8 posto, dok je rejting Zavetnika 3,8 posto ispitanih.

Prema istraživanju NSPM cenzus od tri posto prešle bi još Dveri, dok se sve ostale stranke nalaze na ispod dva procenta.

Izvor: Agencije