Gradonačelnik Beograda ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine

‘Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod’, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) navodi da su već 365 dana zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca Ratka Mladića (EPA)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da se o grafitima i komunalnom redu uvijek može razgovarati, pošto je Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zatražila da se ukloni mural posvećen osuđenom ratnom zločincu i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u Beogradu.

Također je zamolio javnost da u to “ne meša Haški tribunal i njegove presude”.

“U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i moraćete da sačekate nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mesto i ispunjava vam te vrste ‘haških’ želja”, napisao je Šapić na Twitteru, prenosi agencija Beta.

On je naglasio da ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali da “zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini”.

‘Ne znam ko je šta radio tokom rata u BiH’

Šapić je objasnio i da je Haški tribunal za njega izgubio kredibilitet “kada je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog komandanta Armije Bosni i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića, nekadašnjeg komandata Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, mnogo ranije nego što je osudio Ratka Mladića”.

“Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju proterani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam”, rekao je gradonačelnik Beograda.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji je na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu pozvala gradonačelnika Aleksandra Šapića da komunalnim službama naredi da uklone mural na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

U saopćenju, YIHR navodi da su već 365 dana zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Karić će Šapiću dostaviti presude

Beogradskom kolegi odgovorila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, napisavši na Facebooku kako bi kao “gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja […] Šapić trebao biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije”.

“On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce”, navela je Karić u objavi na Facebooku.

Navela je i kako će Gradska uprava Sarajeva Šapiću “zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme, pa ne zna šta se dešavalo – ali imaju institucije koje jesu i znaju”.

Gradonačelnik Šapić može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici, poručila je Karić.

Izvor: Agencije