Čanak: Izmjena izbornog zakona u BiH pokušaj legitimizacije etničkih čišćenja

Čelnik LSV-a kazao kako je najstrašnija posljedica potpuno ukidanje mogućnosti političke vidljivosti onih naroda koji su zbog etničkih čišćenja i ratnih zločina postali manjina na tim prostorima.

To je pokušaj legitmizacije i legalizacije stanja u Bosni i Hercegovini proizvedenog ratom, čime se etnička čišćenja i nepojamni ratni zločini zapravo predstavljao kao nešto što je oportuno i korisno (Arhiva)

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kritizirao je danas najavljeni prijedlog izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ocijenio kako je to pokušaj legitimizacije i legalizacije posljedica etničkih čišćenja i ratnih zločina koji su počinjeni u toj državi tokom ratova iz devedesetih godina 20. vijeka, prenosi agencija Beta.

„To je pokušaj legitmizacije i legalizacije stanja u Bosni i Hercegovini proizvedenog ratom, čime se etnička čišćenja i nepojamni ratni zločini zapravo predstavljao kao nešto što je oportuno i korisno”, rekao je Čanak novinarima.

Prema njegovim riječima, najstrašnija posljedica je potpuno ukidanje mogućnosti političke vidljivosti onih naroda koji su zbog etničkih čišćenja i ratnih zločina postali manjina na tim prostorima, kao i Jevreja i Roma.

On je citirao gradskog vijećnika iz Tuzle Omera Berbića koji je optužio visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da predloženim izmjenama zakona provodi “politički genocid nad Bosancima”.

Temelj za nacionalni raspad

„Ovakva mera je pucanj u nogu građanima koji se osećaju kao Bosanci. Iz nemogućnosti da Bošnjaci biraju Hrvate, Hrvati Bošnjake te iz već poznate nemogućnosti da biramo ljude i građane, ovo je samo temelj za potpuni nacionalni raspad i etabliranje velike Srbije i velike Hrvatske. Ova mera je pucanj u noge Bosancima kao ideji i konceptu te je pitanje da li ćemo se ikada oporaviti”, naveo je Berbić, a citirao Čanak.

Kako je dalje nastavio čelnik LSC-a, Berbić je poručio Schmidtu da takve izmjene izbornog zakona „predloži u Bundestagu za pokrajine Bavarske ili Berlina, a Bosne neka se mani“.

„Što bi rekao Abdulah Sidran, nemam ništa protiv velike Srbije i Hrvatske ali neka ih prave na sprat. Kao da genocid nad Bošnjacima nije bio dovoljan, sada se nudi genocid i nestajanje Bosanaca i Bosne i Hercegovine kao naše jedine države“, ponovio je Čanak Berbićeve riječi.

Izvor: Agencije