Evropski parlament traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji

Srbija je među rijetkim zemljama Europe koja se nije uskladila s pozicijom EU-a o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Europarlamentarci podržavaju članstvo Srbije u EU, ali kažu da to ovisi o političkoj volji srbijanskih vlasti (EPA)

Evropski parlament (EP) traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i jasno se opredjeli želi li u Evropsku uniju ili ne, stoji u dokumentu koji je u srijedu objavila srbijanska državna televizija.

Uz ranije primjedbe vezane uz vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Kosovom, u izvještaju o Srbiji navodi se da će “usklađenost s vanjskom politikom EU-a, uključujući i sankcije prema Rusiji, odrediti dalji tok pristupnih pregovora”, prenosi Hina.

U tekstu, o kojemu je postignut dogovor vodećih političkih skupna u EP-u, ističe se “potreba usklađivanja Srbije sa stajalištima EU-a prema ratu u Ukrajini, vladavini prava, borbi protiv korupcije i medijskim slobodama”.

Europarlamentarci ističu da podržavaju članstvo Srbije u EU, ali da to ovisi o političkoj volji srbijanskih vlasti i spremnosti na “nepovratne reforme, prije svega u vladavini prava”.

Zastupnici traže “hitno uvođenje sankcija”, izražavajuči zabrinutost što je Srbija “među rijetkim zemljama Evrope koja se nije uskladila s pozicijom EU-a” i da je po tome “na posljednjem mjestu u regiji” po usklađenosti s euroblokom.

“Zalažemo se da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena tek kad Srbija poduzme potrebne mjere u tom pogledu, uključujući i područje vladavine prava”, piše u izvještaju.

Vojna saradnja Srbije i Rusije

Dodaje se i da EP “žali zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve” u vrijeme kad je zračni prostor EU zatvoren za letove iz Rusije.

Zastupnici su pozvali Srbiju da razmotri svoju ekonomsku saradnju s Rusijom i prekine vojnu saradnju s Moskvom, uključujući projekte poput ruskog humanitarnog centra u Nišu koji kritičari smatraju direktnim ruskim strateškim projektom u Srbiji.

Zabrinuti su i zbog kupnje vojne opreme iz Rusije, Bjelorusije i Kine, navodeći da na nju odlazi 70 posto ukupne nabavke u Srbiji.

U tekstu se kritizira i širenje dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, uključujući angažman medija bliskih vladi, a srbijanske vlasti pozivaju se da poduzmu “odlučne korake u borbi protiv najprisutnijih lažnih vijesti”.

O izvještaju će se glasati na sjednici Vanjskopolitičkog odbora EP-a 14. juna, a trebao bi biti usvojen na plenarnoj sjednici EP-a, navodi RTS.

Izvor: Agencije