U Ohridu počinje dvodnevni samit ‘Otvoreni Balkan’

Na samitu će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi.

'Otvoreni Balkan' je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija (EPA)

U Ohridu u utorak počinje dvodnevni samit regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”, kojem će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kako je najavljno, na samitu će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi.

Crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je podržao inicijativu “Otvoreni Balkan”, bit će gost samita i prisustvovat će, kako je najavio, u ulozi posmatrača.

Obraćanje Varhelyija i Escobara

U ulozi gosta na samitu bit će i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Samit će početi u 18:00 sati u hotelu “Metropol” u Ohridu sastankom lidera zemalja “Otvorenog Balkana” s ministrima poljoprivrede, a uslijedit će radna večera.

Na zvaničnom otvaranju samita u srijedu, pored Vučića, Kovačevskog i Rame, kao i Abazovića i Tegeltije, obratit će se putem videoveze i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, najavila je Vlada Sjeverne Makedonije.

U Ohridu će, kako je najavljeno, biti potpisan sporazum o saradnji na Zapadnom Balkanu u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocjena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma, prenosi Tanjug.

Također, bit će potpisan memorandum o razumijevanju o kulturnoj saradnji i memorandum o razumijevanju o saradnji poreskih uprava.

Neformalni ‘Mali Schengen’

Predviđene su dvije plenarne sesije u oblasti turizma i kulture.

Lideri “Otvorenog Balkana” sastat će se i s predstavnicima međunarodnih organizacija.

“Otvoreni Balkan” je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija, s ciljem povećanja ekonomske i druge saradnje tri zemlje, kao i poboljšanja međusobnih odnosa.

Vučić, Rama i bivši makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine počeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana “Mali Schengen”, a koju su podržali Evropska unija i SAD.

Izvor: Agencije