Lajčak, nakon Prištine, danas u Beogradu

Očekuje se kako će Lajčak sa Vučićem, između ostalog, razgovarati i o oživljavanju dijaloga Srbije i Kosova na najvišem nivou.

Lajčak će u Beogradu boraviti do petka (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak počinje danas posjetu Beogradu, gdje će razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije i liderima opozicije, prenosi agencija Beta.

Lajčak, koji je specijalni predstavnik EU-a i za druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, sastat će se večeras sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On će u Beogradu, gdje ostaje do petka, imati i odvojene sastanke sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, liderima parlamentarnih opozicionih stranaka i predstavnicima međunarodne zajednice.

Lajčak dolazi u Beograd iz Prištine, gdje će se danas, na kraju trodnevne posjete, obratiti javnosti.

Mapa puta

On je u Prištini također razgovarao sa najvišim zvaničnicima, liderima vodećih opozicionih partija i predstavnicima međunarodne zajednice, o političkoj situaciji na Kosovu i dijalogu sa Srbijom.

U posjetu Prištini i Beogradu Lajčak je došao nakon što su glavni pregovarači dvije strane, Besnik Bislimi i Petar Petković, 21. juna usvojili mapu puta za primjenu energetskih sporazuma postignutih u okviru briselskog dijaloga.

Očekuje se kako će Lajčak sa Vučićem, između ostalog, razgovarati i o oživljavanju dijaloga Srbije i Kosova na najvišem nivou.

Izvor: Agencije